A Festetics-kastély Tükörtermében berendezett kiállításon képet kaphatunk arról, milyen környezetben étkeztek az egykori grófi, majd hercegi család tagjai és magas rangú vendégeik.

A Festetics-kastély egyik leghíresebb helyisége, a Tükörterem az elmúlt évtizedekben rendezvények és esküvők színhelye volt, pedig a Festetics család a termet kétszáz éven át ebédlőként használta, már a Festetics Kristóf nevéhez fűződő kastélyépületben is. A terem 1883 és 1887 között nyerte el ma is látható, tükrös, neorokokó stílusát, amikor Festetics II. Tasziló teljesen átalakította a kastélyt, és csaknem megkétszerezte annak méretét.

A rendkívül gazdagon díszített Tükörtermet az elmúlt években restaurálták, helyreállították az intarziás parkettát, a stukkós mennyezetet és falakat, az ablakokat és az ajtókat, és a helyiség visszakapta az eredeti funkcióját.

Bár egyetlen teremről van szó, sokáig elidőzhetünk itt, mire befogadjuk a rengeteg apró részletet. A terem közepén egy 12 személyes étkezőasztal áll, rajta egy közel 200 darabból álló, 12 személyes étkészlettel és egyéb asztaldíszekkel, ahogy a Festeticsek idején is. Az asztalt nádazott háttámlájú és ülőfelületű rokokó székek veszik körül.

A teríték legjelentősebb darabjai azok az aranyozott ezüsttányérok és -kelyhek, amiket Festetics I. György készíttetett több mint 200 évvel ezelőtt. A kincsnek is beillő tárgyakat a magyar állam vásárolta meg bécsi árveréseken. A műtárgyak egy részén gravírozott címer látható F monogrammal, grófi koronával, valamint a Festeticsek címerállataival, a daruval és a két oroszlánnal.

A díszebédlő asztalán egy aranyozott bronz asztalközép és több kínáló is helyet kapott, ezenkívül megcsodálhatjuk a francia Saint-Louis-gyár arany díszítésű kristálypohárkészletét is. Az ezüst evőeszközök Josef Carl Klinkosch bécsi ezüstművestől származnak.

Az étkezőasztalon kívül is számos látnivaló vár ránk: a konzolasztalokon XVIII. századi, labdarózsával és madarakkal díszített, restaurált meisseni vázák láthatók. Központi helyet kapott az aranyozott bronz és márvány kandallóóra és a hozzá tartozó kandeláberek (ezeket a párizsi Charpentier et Cie cég készítette az 1860-as években), és az asztal alá is érdemes benézni, a padlóra egy 1870 körül készült, Franciaországból származó szőnyeg került.

A tervek szerint a jövőben egy, a hercegi kincstárnak helyet adó ezüstkamrát is kialakítanak majd a kastélyban.

Uralkodók az étkezőasztalnál

A díszebédlő kényelmét és annak pazar pompáját nemcsak a Festetics család tagjai, hanem a legmagasabb rangú arisztokraták is élvezhették. Járt itt a walesi herceg (a későbbi VII. Edward angol király) 1888-ban, Ferenc Ferdinánd, az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse feleségével együtt 1907-ben, és megfordult itt Albert szász király is.

Festetics II. Tasziló herceg ugyanis az Osztrák–Magyar Monarchia egyik leggazdagabb arisztokratája volt, és egy hollywoodi filmbe illő szerelem révén számos európai uralkodócsaláddal került rokonságba. Még angliai tanulmányútja során lett szerelmes Mary Victoria Douglas-Hamilton skót hercegnőbe, akit a monacói herceghez kényszerítettek. Mary Hamilton később a boldogtalan kényszerházasságból magyar szerelméhez menekült, a pápai udvar pedig felbontotta a korábbi frigyet. Tasziló és a lady 1880-ban keltek egybe. A lady rokonságát, amelynek tagjai között császárok és királyok is voltak, csak a legmagasabb színvonalon lehetett vendégül látni.

A díszebédlő a Helikon Kastély Főúri enteriőr kiállításának keretében tekinthető meg.

Címkék