Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

A Balaton-felvidék rejtett kincse – Képgaléria Vászolyról, a vizek falujáról

Már a Vászolyba vezető úton eláll a szavunk: Balatonudvariból panorámás, ősbükkösökkel és szőlőültetvényekkel szegélyezett, kanyargó út vezet a mesébe illő faluba, ahol források, patakok, nádtetős házak várnak. Az ősi település leghíresebb nevezetessége a Vászolyi-forrástó, de emellett 200 éves pálinkafőző kunyhót, újragondolt klasszikusokat kínáló éttermet és közösségi irodát is találunk itt.

A bővizű forrásokban gazdag völgyben található Vászoly területe ősidők óta lakott hely. A régészek kő- és bronzkori falvak nyomait, római kori lakóházak, sírok maradványait, III. és IV. századi pénzérméket találtak itt. Az Árpád-kori település neve egy 1082-ben kiadott oklevélben szerepel először, a Vászoly név pedig valószínűleg Vazul Árpád-házi herceg, I. András apjának nevéből származik, akinek ezen a vidéken lehettek birtokai.

A későbbi oklevelek a falu egykori templomát nevesítik Szent Kereszt egyház néven, szőlőhegyekről, a bővízű patakra települt vízimalmokról szólnak. A molnárok aztán az 1700-as évek végén duzzasztották tóvá a vízkifolyásokat, így alakult ki a mesés hangulatú tó, ami egy igazi nyugodt oázis a Balaton-felvidéken. Ez alól kivétel a Vászolyi nyár nevű kulturális rendezvénysorozat, amikor a vízi színpad zenei és színházi előadásoknak ad otthont.

A tavat tápláló, a helyiek szerint gyógyító erővel rendelkező egyik vízfolyást, a Szent Jakab-forrást Jézus egyik apostoláról nevezték el. Helyi mesterek által emelt mészkő foglalatot kapott, amelyre a névadó szent szimbóluma, a két kagyló is felkerült. Itt halad át ugyanis a magyarországi Szent Jakab-zarándokút bencés kolostorokat összekötő – a tihanyi bencés apátságtól induló, és a lébényi Szent Jakab-templomnál végződő – ága. A tó mellett sétálva egy 1806-ban épült kukollát, vagyis pálinkafőző kunyhót és egy játszóteret is találtok.

Ha erre jártok, mindenképp érdemes megnézni az 1803-ban épült Szent Jakab-templomot, a Vászolyi Galériát, a Zománc Bisztrócska pedig a nagyi klasszikus vasárnapi ebédjét kínálja a betérőknek piros zománclábasokban. Vászoly a környéken élő, vagy itt dolgozó szabadúszók és a digitális nomádok találkozóhelye is, nyugodt munkára és alkotó elvonulásra is van lehetőség a PortusHome közösségi irodában és szálláshelyen.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Advent a Balatonnál – 15 szuper program decemberre

?>

Nyakunkon a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek.

Luxushajó formájú épületek és kedves nevek a házfalon – A sokszínű balatoni építészet

?>

Bolla Zoltán legújabb, a Balatoni modernizmus és art deco című könyvében megismerhetjük az áramvonalas épületeket éppúgy, mint a díszes nyaralókat.

10,5 kilométeres szakaszon újult meg a Balatoni Bringakör

?>

Átadták a Balatonudvari és a Vonyarcvashegy közti szakaszt.

20. századi tervek alapján rekonstruálják a Hévízi Tófürdő épületeit

?>

Visszaállítják a hévízi gyógyfürdő épületeinek hagymakupoláit is.

Neked ajánlott

A