A 19. századi műemlék épület falai színes tájképábrázolásokat rejtettek. A restaurálási munkák után hamarosan az épület is teljesen megújul, helyet kap benne egy hostel és egy kávézó, de a veszprémi Várbörtön kiállítását is innen érhetjük majd el egy lift segítségével.

Lassan egy éve, hogy beszámoltunk arról, hogy egy hostel és egy kávézó kap helyet, valamint a börtönmúzeum is elérhető lesz Veszprém egyik – akkor még elhanyagolt – műemlék épületében. A Ruttner-ház átalakítása hamarosan befejeződik, a munkálatok során értékes falfestéseket restauráltak. Az egykor szekkó technikával (száraz vakolatra festéssel) készült alkotások többnyire veszprémi tájképi elemeket ábrázolnak, melyeket a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program rendhagyó sajtóbejárásán mutattak be.

A ház több helyiségében maradtak fenn festmények, az egyik emeleti lakószoba mégis kiemelkedik közülük. A falakon látszik például egy híd malomépülettel, de van egy fenyőkkel ábrázolt szirtes oldal is.

A szoba falfelületei az évtizedek során legalább hat-hét új festékrétegeket kaptak, de ezek alatt a nagy részén megmaradt az eredeti tájképfestmény. Az előkészítő munkálatok után márciusban kezdődtek el a több hónapon át tartó díszítőfestői és restaurátori munkák.

A Ruttner-ház

Az épület Ruttner János vaskereskedőhöz köthető, ő építtette át a korábbi földszintes házat U alakú emeletes lakóházzá az 1850-es években. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig a kereskedésének rendezte be. Az utca egyik legpatinásabb épületeként 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll. 

Az emeleten hat vendégszobában összesen 33 (pótágyakkal 36) szállóvendég férhet el. A kávézó mellett reggelizőterem és belső terasz is helyet kapott. A Ruttner-házból a Várbörtön múzeumba az udvaron felépített üveg-fém anyagú lifttel lehet majd eljutni.

A munkálatok idén decemberben fejeződnek be, a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programév elején már birtokba vehetik a házat a veszprémiek és a városba látogatók.

A Balaton környéke az utóbbi hetekben falfestménylelőhely lett: legutóbb Keszthelyen, a Szent Miklós-temetőkápolnában kerültek elő középkori freskórészletek, azelőtt nem sokkal pedig Balatonfüreden, a neobarokk stílusú Esterházy-kastély felújítása során derült fény egy mediterrán kertet ábrázoló festményre.

Címkék