gasztró

szerkesztés

A kávé iránti hódolat magasiskolája – A Beaver Caféban jártunk

Szerzők

  • Kleb Zsófi

2022. 07. 29. 15:06

Szeretjük a kávét. De még annál is jobban szeretjük a hiteles forrásból származó, nagy gonddal és odafigyeléssel elkészített kávét. A specialty vonalat képviselő kávézókból még mindig nincs túltengés a Balaton körül, azonban egyre több településen találunk olyan helyet, amely már több éve bizonyítja, hogy jó kávéra télen-nyáron szükség van. Utunk ezúttal Balatonalmádiba vitt, ahol azt is megtapasztaltuk, hogy a kávé nem keserű, de nem is savanyú – a Beaver Caféban jártunk.

A balatonalmádi vasútállomással szemben álldogáló specialty kávézó már a főútról is feltűnik, de csak akkor esik le, hogy milyen jó dolgunk lesz mindjárt, amikor odaérünk a bejárathoz. Ahogy belépünk a Beaverbe, máris körülölel minket az a kávé- és péksüteményillatú, otthonos atmoszféra, amitől – ha csak kis időre is – megfeledkezünk az élet gondjairól. Odabent egy igazi one-man show vár minket, ugyanis Czimmer Balázs, a hely tulajdonosa egymaga viszi az üzletet és készíti a különleges italokat.

Czimmer Balázs, tulajdonos-barista

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hódító hódok

Balázs Hódmezővásárhelyről származik, amiből már biztosan kitaláljátok, hogy honnan ered a Beaver (hód) elnevezés. A fiatal vállalkozó első tapasztalatait azonban nem otthon, hanem Szegeden, a Kék Elefánt kávézóban szerezte. Itt kezdődött számára – ahogy ő fogalmaz – a „kávés szerelem”. Ezt követően Budapestre került, ahol a Tamp & Pull baristaképzésén is részt vett. Az országon átívelő tanulás után fogta magát, és közel három éve Almádiba költözött, hogy megnyissa az egész éven át nyitva tartó Beavert testvérével, aki csendestársként van jelen az üzletben. De hogy kerül egy hódmezővásárhelyi srác a Balatonhoz?

„Pici korom óta ide járok, Almádiba. Mióta az eszemet tudom, sőt, már korábban is megvolt a nagyszüleim nyaralója, a család nagy része rendszeresen ide járt. Mindig is le akartam költözni a Balatonra, és ha már így alakult, egyértelmű volt, hogy az almádi házba jövök” – meséli nekünk Balázs, aki a kávézó nyitása óta egész éven át a Balaton-parti városban él.

A Beaver Cafe már a főútról is látszik

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Beaverben egy motor is a berendezés részét képezi

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A specialty kávé nem savanyú

Sajnos gyakran ismételt frázis, hogy a specialty kávéval az a baj, hogy savanyú, ami sokakban előítéleteket szül a műfajjal szemben. Való igaz, hogy az újhullámos kávézókban többnyire világos vagy közepes pörkölésű kávékkal dolgoznak, amiknek egészen gyümölcsös ízvilága lehet. Azonban a jól elkészített italokban a savak pont csak annyira szabadulnak fel, hogy érezzük: a kávé végtére is egy gyümölcs. Az semmiképpen nem jelent jót, ha a kávé savanyú, ahogy a jól elkészített sötét pörkölésű – vagy „olaszos” – kávé sem lehet keserű. Ezek a tulajdonságok nem a pörkölési fokozatok sajátjai, sokkal inkább a nem megfelelő elkészítés jelei.

Közepes és világos pörkölésű kávébabok

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Double shot – az igazi profik csak dupla kifolyós portafilterrel dolgoznak, mert ezen keresztül egyenletesebben jön le a kávé

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Beaver Caféban Balázs egy magyar pörkölő, a One Eleven kávéival dolgozik, és hogy mindenki megtapasztalhassa a különböző kávék közötti differenciákat, mindig kétféle kávéval várja a vendégeket. Az egyik őrlőben fixen egy közepes pörkölésű brazil van, ami arany középút az „olaszos” és az újhullámos között, mert hozza a jól megszokott, finom mogyorós ízjegyeket, de a kortyolgatás végére mégis felszabadulnak a savak. Ez a kávé önmagában is megállja a helyét, de jól megy a tejes italokhoz is. Mi a presszó mellett cappuccinót kóstoltunk belőle, ami egy igazán kellemes, melengető élmény volt.

Cappuccino – a tejes italokat a tökéletes hőmérsékletű tejkrémből készített latte art koronázza meg

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Eszpresszó

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A másik őrlő kínálata folyamatosan, nagyjából kéthetente változik, de Balázs figyel arra, hogy a gyümölcsös ízvilágú vonal legyen képviselve. Ottjártunkkor egy kellemesen savas Honduras kávé volt a világosabb változat, amit a barista-kávézótulajdonos inkább a „szakmásoknak” ajánl. Ez a kávé is szuper eszpresszónak elkészítve, de kiválóan passzol az olyan különlegesebb italokhoz is, mint az espresso tonic. Az őrlőkben található kávék negyedkilós kiszerelésben haza is vihetők, és kérésre Balázs le is darálja az illatos szemeket. De a filterkávé-rajongóknak sem kell aggódniuk, a fiatal barista ugyanis külön kávét és egy kisebb őrlőt tart a V60-nal készülő, hosszabb italhoz.

Espresso tonic (E.T.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az eszpresszóhoz finomabb szemcseméretű őrlemény készül, mint a filterkávékhoz

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kávé mellé reggelit!

Persze a kávé mellé gyakran jólesik valami harapnivaló, ezért a Beaverben készülnek pékáruval és süteményekkel is. A pillekönnyű vajas croissant és a hajmeresztően pisztáciás croissant Budapestről, a sütemények pedig az Arácsi Cukrászdából érkeznek. Balázs rövid távú tervei közé tartozik, hogy a sütiknél komolyabb, akár brunch jellegű reggelit is tudjon kínálni. Zárókérdésünkre, hogy mit jelent neki ez a kávézó, röviden csak ennyit válaszol:

„Mostanában mindent. Az elmúlt pár évemet teljesen erre fordítottam, nagyon szeretem csinálni. Egy csomó minden változott körülöttem, többek közt a magánéletben is. Úgy tűnik, hogy a Beaver mindig biztos pont az életemben.”

Hasonló tartalmak

Admin mode