Bréking / látnivalók & kultúra

szerkesztés

Mi a Balaton-felvidék jövőképe? Fontos könyv jelent meg a fenntartható turizmus lehetőségeiről

Szerzők

  • we love balaton

2022. 09. 22. 15:57

Nemcsak problémafeltáró, hanem tanulságokat levonó, „jó gyakorlatokat” is tartalmazó kutatásösszegző kötet jelent meg a Balaton turizmusához kapcsolódóan.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) projektje, a TÁJTÉKA szeptember 16-án mutatta be A Balaton-felvidék jövőképe című kiadványt a lovasi Márffy-házban. A megjelent kötet egy háromrészes sorozat első része, mely a TÁJTÉKA kutatását összegzi.

Fotó: Böjthe Emőke

„A 153 oldalas kötet olyan térségi, de országosan is releváns és aktuális tanulságokat összegez, mint például a Balaton környékének túlépítése és az erre adott helyi megoldások, a tömegturizmus és a turistaszezon okozta problémák, helyi termelők dilemmái (úgymint a biotermesztés, vagy a fenntarthatóság), a fenntartható turizmus lehetőségei, illetve a helyi közösségek kezdeményezései, konfliktusai és az innovátorok szerepe a közösségfejlesztésben” – írják a kötetbemutatóról szóló sajtóközleményben. Ezeket a tanulságokat, „jó gyakorlatokat” a KÉK urbanistái és tájépítészei 40 települést vizsgálva több száz személyes interjú során gyűjtötték össze.

Fotó: Sivák Zsófi

A TÁJTÉKA a további várható kötetein túl programokat is szervez: workshopokat, beszélgetéseket és egyéb közösségi programokat tartanak a helyi döntéshozókkal, főépítészekkel, szakemberekkel.

A könyvet október 19-én bemutatják Budapesten is, a Kortárs Építészeti Központban. A kötet megvásárolható a KÉK közösségi irodájában, a veszprémi KUNSZT! kávézóban és hamarosan elérhető lesz több Balaton-felvidéki helyszínen. Online is elérhető a KÉK Tudástárából

A TÁJTÉKA a Kortárs Építészeti Központ kétéves Balaton-felvidéki projektje, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg. 

Hasonló tartalmak

Admin mode