Országúti kerékpáros maratont szerveznek 2023. május 1-jén a Giro d’Italia hazai rajtjának egyéves évfordulójára. A BalatonFondo résztvevői a 2022-es Olasz Körverseny 2. szakaszának útvonalából ismert részeken, Tihanyban és a Káli-medencében tekerhetnek teljes útlezárás mellett.

Az 1. BalatonFondo során Balatonfüredről indulva, kis forgalmú utakon kalandozhatnak a kerékpárosok a Balaton-felvidék legszebb tájain, 70 és 140 km-es távokon, szerepel a szervezők közleményében. Az útvonal érinti Tihanyt és a Káli-medencét is. A rendezvény legnagyobb vonzerejét az útvonalak teljes zárása adhatja: a résztvevők egy meghatározott limitidőn belül, a forgalomtól lezárt utakon tekerhetnek a rendőrség és polgárőrség segítségével.

A résztvevőket hat különböző korcsoportban díjazzák, a tombola nyeremények fődíja egy másfél milliós értékű Bianchi Sprint karbon országúti kerékpár. A gyerekek (14 éves korig) ingyenes ügyességi és gyorsasági versenyen vehetnek részt április 30-án, a füredi Aquaparknál. Az esemény nem csak profiknak szól: azokat is várják, akik soha nem vettek még részt kerékpáros versenyen. A cél az, hogy versenyzési, túrázási, maratonozási lehetőséget biztosítsanak a magyar és külföldi kerékpárosok részére, és népszerűsítsék a kerékpáros sportot.

A szervezők az első évben 1500-2000 indulóra számítanak, és szeretnék a Giro emlékére minden évben megrendezni ezt a balatoni Granfondót. Ezek a magas színvonalú, lezárt pályákon, frissítő állomásokkal működő kerékpáros események Európában rendkívül népszerűek, a legismertebbeken nem ritka a 10-15 ezres indulószám sem.

Az early bird nevezési csomag 2023. február 28-ig elérhető az esemény weboldalán, de ezt követően is lehet jelentkezni.  

Címkék