Az önkormányzat azt szeretné, ha a megvásárolt terület mögötti társasházak és nyaralók tulajdonosai hozzájárulnának a szabadstrand mielőbbi kialakításához.

107 méter hosszú, több mint 3 ezer négyzetméteres partszakaszt vásárolt Balatonfenyves önkormányzata nettó 45 millió forintért – közölte Lombár Gábor, a település polgármestere és a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke MTI-vel.

"Felelőssége a 44 tóparti önkormányzatnak, akármilyen kicsi is, ha adódik lehetősége a Balaton-part bármely kis részének közcélokra történő visszaszerzésére, a mai nehéz helyzetben is tegyen meg mindent érte" –fogalmazott.

"Felelőssége a 44 tóparti önkormányzatnak, akármilyen kicsi is, ha adódik lehetősége a Balaton-part bármely kis részének közcélokra történő visszaszerzésére, a mai nehéz helyzetben is tegyen meg mindent érte" –fogalmazott.

Ezzel a lépéssel példát szeretnének mutatni, tárgyalásokat is kezdeményeznek a kormányzattal, hogy kaphassanak az önkormányzatok valamiféle támogatást a Balaton-part ilyen jellegű visszaszerzéséhez. Az ingatlanvásárlás mellett a múlt év végén döntött a képviselő-testület, amikor a volt Postás-üdülő tulajdonoscseréjénél felmerült, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van.  

A megvett terület mögötti társasházak és nyaralók tulajdonosaival pedig arról kívánnak tárgyalni, hogy járuljanak hozzá az ingatlanjaik értékét is növelő szabadstrand mielőbbi kialakításának költségeihez, hiszen erre nem maradt forrása az önkormányzatnak. „Nem utolsó sorban nagyon bízunk a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztő pályázatain elnyerhető újabb támogatási lehetőségben is” – hangsúlyozta Lombár Gábor. 

Balatonfenyves kinőtte fürdőhelyeit

Hét kilométer hosszú partszakasszal, három nagyobb és két kisebb szabadstranddal rendelkező falu Balatonfenyves, mégis azt lehet mondani, hogy a település már kinőtte fürdőhelyeit, főszezonban nagy a zsúfoltság

Bár a település idei tartalékának java részét jelenti ez az adásvétel, mégsem habozott meglépni a testület ezt a döntést, mert egyrészt helyi turizmusstratégiai célokat szolgál, másrészt nemzetgazdasági érdek a tópartot megvédeni a további beépülésektől – mondta Lombár Gábor. Az adásvétel nem járt a település számra vagyonvesztéssel, hiszen a vételárnál már most többet ér a vízparti terület – tette hozzá.

Forrás: MTI 

Címkék