Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Négy, eddig ismeretlen kép került elő a Balaton festőjétől, Egry Józseftől

A közelmúltban előkerült két olajfestményt és a két szénrajzot március 15-én Zalaújlakon, a festő szülőfalujában mutatják be.

A közelmúltban előkerült alkotásokról Klinger László régész, az Egry József Pályakezdő Képzőművészekért Alapítvány titkára számolt be a Zaol.hu-nak. A Balaton festőjeként is ismert Egry József 140 évvel ezelőtt, 1883. március 15-én született Zalaújlakon, családját azonban kilakoltatták, és Pestre költöztek. A festő 1902-ben hazalátogatott, felkereste édesapja szüleit Zalakomárban, majd Garaboncra ment az unokabátyjáékhoz. 

Klinger László hozzátette, hogy a festő

„több hetet töltött ott: festett, segített a gazdálkodásban, bejárta a környéket, és valószínűleg ekkor készültek ezek a képek, amelyek közül az egyiken magát is megörökítette a művész. A település szőlőhegyén egyébként még mindig áll az a présház, amelyben Egry József is járt annak idején.”

„több hetet töltött ott: festett, segített a gazdálkodásban, bejárta a környéket, és valószínűleg ekkor készültek ezek a képek, amelyek közül az egyiken magát is megörökítette a művész. A település szőlőhegyén egyébként még mindig áll az a présház, amelyben Egry József is járt annak idején.”

A régész felkérte Sipos Annát, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum művészettörténészét, hogy vizsgálja meg a műalkotásokat, amelyek közül kettőn az Egry-szignó is megtalálható. A képek minden kétséget kizáróan Egry József munkái.

A négy, eddig ismeretlen kép egy zalakarosi család tulajdonában vannak. A képeket restaurálni kell, ezt az alapítvány pályázati forrásból és adományokból szeretné elvégezni.

Egry József, a Balaton festője

Egry József 1916-ban, 33 éves korában került a badacsonyi hadikórházba, ahol egy találkozás örökre megváltoztatta az életét. A Balatonnál maradt, és a színek, a fények, a tájak és a környékbeli emberek festője lett, művészetét lehetetlen egyetlen stílusirányzattal jellemezni. Művei 2022. január 1-je óta szabadon felhasználhatók, ebben a cikkben készítettünk a legismertebbekből galériát.

Az alkotásokat március 15-én a nagyközönség is láthatja Zalaújlakon, az Egry József Emlékházban, ezenkívül két másik, későbbi, magángyűjteményből származó festményt is kiállítanak. A megemlékezésről a Facebook-eseménynél szerepel részletesebb információ.

A festő szülőfalujában 2006 óta működik a nevét viselő civil szervezet, és emlékházat is létesítettek. Az alapítvány célja, hogy jobban megismertesse Egry József művészetét a környéken élőkkel, ezért kihelyezett művészettörténet-órákat, rajzversenyt hirdetnek, kiállításokat szerveznek, és egy Egry-tanösvényt is kialakítanának Zalakaros és Zalaújlak között.

A címlapkép Egry József Szivárvány című,
1930-ban készült festménye.
A cikkben szereplő képek nem a nemrég előkerült festmények. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A