A 19. század vége óta pusztuló temető területén egy olyan helyet alakítanak ki, amely egyszerre lehet a megemlékezés meghitt helyszíne és a pihenés, szemlélődés tere.

A Szél utcai Izraelita Temetőt az 1730-as években nyitották az idetelepült zsidó családok, 1881-ben azonban a rendkívül sziklás talaj miatt befejezték a temetkezést a területen. A másfél évszázad alatt mindegy 450 elhunytat temettek el, olvasható a Veszprém-Balaton 2023 honlapján.

Az egykori temető rendkívül rossz állapotban van: kerítése nincs, a sírkövek szanaszét hevernek. Az elmúlt évszázad során a temető sírköveinek egy részét elhordták, nagy részük eltörött, vagy az idők folyamán a föld alá került.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával az egykori zsidó temetőt Veszprém emlékparkká nyilvánítja: egy olyan helyet alakítanak ki, amely egyszerre lehet a megemlékezés meghitt helyszíne és a pihenés, a szemlélődés tere.

A Veszprémkukac.hu beszámolt arról is, hogy a munkálatok már megkezdődtek: a ledőlt, földbe süllyedt sírköveket felállítják, a hosszú ideje elvadult területet megtisztítják. A még fellelhető sírkő-maradványokat helyreállítják, ezzel is tisztelegve az ősök emléke előtt. A temető rehabilitációja várhatóan a nyár elejére fejeződhet be.

A temető emlékparkká nyilvánításával a város megemlékezik arról is, hogy 1944 júniusában a veszprémi és részben a környékbeli zsidóságot a veszprémi gettóba költöztették, ahonnan 1944 júliusában a gettó lakóit Auschwitzba deportálták. A gettónévsorban 576 veszprémi, 51 Veszprém járási és 54 munkaszolgálatra behívott, katonaköteles személy neve szerepelt.

1945-ben a haláltáborokból és a munkaszolgálatokból hazatért veszprémi túlélők a hitközséget ismét megalakították. A veszprémi zsidóság a mai napig a Mártírok útjai Izraelita Temetőben temetkezik.

Címkék