Tulipán, repce, jácint, mandulafák, vérszilvafák, magnóliák, barackok és almák, csak pár azok közül a növények és fák közül, melyek mostanában bontják virágukat. Az elmúlt években számtalan alkalommal megörökítettük a virágba borult Balaton környező településeit, virágos mezőkön, panorámapontokon és tulipánültetvényeken jártunk. A dimbes-dombos Káli-medence eldugott falucskáitól az útmenti repceföldeken át az erdős vidékekig sok helyen megcsodáltuk már a természet tavaszi újjászületését, amit legtöbbször azonnal lencsevégre kaptunk. Képgalériánkban az elmúlt évek legszebb virágos fotóiból válogattunk.

Repceföldek a tanúhegyek ölelésében

Kevés annál különlegesebb látvány van, mint amikor a tanúhegyek és a kis balatoni falvak között kanyargunk, és egyszer csak elénk tárulnak a hatalmas sárgába borult repcetáblák. Hazánkban jellemzően áprilisban indul meg a repcevirágzás, így érdemes idén is felkerekedni, és gyönyörködni a sárgák tündöklő árnyalataiban. Fotósunk, Kőrösi Tamás az északi és a déli parton is megörökítette a repcemezőket, és drónfelvételeken is lencsevégre kapta a virágföldeket.

Virágzó mandulafák az északi parton

A mandulafák virágzása biztos pontként jelzi, hogy jön a jó idő, és végre itt a tavasz. Ha enyhe az idő, akár már február végén is virágba borulnak a bátrabb mandulák, de jellemzően március és április a fő szezonjuk. A Balaton északi partját, különösen a tanúhegyeket nagyon kedvelik a mandulák, így fotósunk, Heim Alexandra is itt örökítette meg a mandulavirágzást.

Virágok és zöldellő természet balatoni panorámával

Ha Balaton, akkor panoráma. Sosem fogjuk megunni a tóra néző kilátást, és mindig a legjobb panorámapontok után kutatunk, ha pedig virágba borult vagy zöldellő tavaszi fák is keretezik a kilátást, akkor nyert ügyünk van.

Virágba borult a falu határa

Jártunkban-keltünkben számtalanszor megfordultunk apró balatoni falvakban, ahol parasztházak és templomok oldalában kaptuk lencsevégre a virágzó fákat. Amikor pedig a faluk határáig jutottunk, virágzó gyümölcsfák erdejébe kerültünk. Kár, hogy a fotókon keresztül az illatokat nem tudjuk visszaadni, mert amikor az éledező tavaszi természet és a virágos faágak elkezdenek körülöttünk lengedezni és illatozni, szinte mi is újjászületünk.

Tavaszi kirándulás a Balaton körül

Nagyon szeretjük a téli Balatont is, hiszen a tónak ezer arca van, de nem tagadjuk, hogy kirándulni a legjobb tavasszal. Legyen szó a part menti hosszú sétákról, vagy egy nagyobb túráról az erdőben, a Balaton szinte minden pontján találunk olyan helyet, ahol érdemes megcsodálni a virágba borult tavaszi természetet.

Pompás tulipánmezők a Kőröshegyen

Az április egyet jelent a tulipánszürettel, melyet a Balaton környékén több helyen is megtehetünk. Ajánlónkban számos tippet és információt találtok, de addig is álljanak itt a tavalyi képeink kedvcsinálónak a kőröshegyi szedd magad tulipánmező ezernyi virágjáról.

Koratavasz a déli parton

Idén már márciusban felkerekedtünk, hogy lencsevégre kapjuk a tavasz első virágait, Balatonlelle közelében, Látrány határában pedig egy virágzó barackfamezőre bukkantunk. Fotósunk a reggeli napsütés pazar fényeit kihasználva meg is örökítette az utókornak a barackfákat. Már alig várjuk, hogy nyáron visszatérhessünk szüretelni a lédús és színpompás balatoni gyümölcsöket, de addig is gyönyörködjünk a tavaszi virágokban!

Címkék