Május 5-én nyílik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat pop-up rendezvényhelyszíne, a Gyárkert KultúrPark. Az egykori veszprémi Balaton Bútorgyár területén kialakított modern, multifunkcionális helyszín 4 hónapon keresztül, több mint 60 külföldi és magyar előadó zenei programjának ad otthont, a Kraftwerk mellett érkezik Iggy Pop, Paul Kalkbrenner és Steve Aoki is.

A VEB2023 EKF program részeként május elejétől szeptember első hétvégéjéig minden héten három-négy napon át koncertekkel, zenekarokkal és dj produkciókkal várják a közönséget. A folyamatosan bővülő program részeként már most nyilvánosságra hoztak közel 30 külföldi és hazai fellépőt. Fellép a Gyárkertben a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini és Steve Aoki a japán származású, amerikai születésű EDM DJ, aki előszeretettel dobálja a tortákat a közönség közé.

A közönség láthatja majd az amerikai nu metál zenei irányzatot képviselő Papa Roach / Hollywood Undead koncertjét (ők közösen lépnek színpadra), érkezik még Franz Ferdinand, a glasgow-i indie rock banda és a mindig ezerarcú Roísín Murphy.

A magyar előadók közül – a teljesség igénye nélkül – koncertet ad a Gyárkertben a Bagossy Brothers Company, a Tankcsapda, a Quimby, Halott Pénz, Rúzsa Magdi és Majka és Ákos is. Kispál és a Lovasi mellett Azahriah és a balatoni kötődésű Vad Fruttik is látható lesz a Gyárkertben,

A Balaton Piknik is itt lesz

Az idén Veszprémbe költözik a korábban már több Balaton parti települést is megjárt elektronikus zenei fesztivál, a Balaton Piknik. Az augusztus 18-19-én a finomabb és lágyabb elektronikus zenei műfajokat, a tech house-t, a minimalt, az electro pop-ot középpontba állító fesztivál a műfaj nemzetközi sztárjaival érkezik majd az új helyszínre.

Ingyenes nyitóhétvégével indítanak

Rögtön az első nap, május 5-én a Vad Fruttik zenekar avatja fel a helyet, a nyitóhétvége második napján a Stereo MC’S látogat el Veszprémbe. Május 5-7. között a Gyárkert koncertjei ingyenesen látogathatók (a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, amit a www.gyarkert.hu oldalon tehettek meg.)

Egy rendhagyó pop-up bulihelyszín

Veszprém belvárosában hosszú évekig parlagon hevert a Balaton Bútorgyár egykori telephelye. A „sebhelyként” emlegetett területet a város megvásárolta, és májustól októberig a koncertek, rendezvények idején kiemelt helyszín lesz a közel 5000 látogatót befogadó terület, míg a hétköznapokon közösségi parkként lehet használni.

A parkosított területen szolgáltatóegységek, éttermek, vendéglátóhelyek és a rendezvények kiszolgálására alkalmas komplett infrastruktúra, valamint két különálló színpad várja a vendégeket.
Hello Wood nemzetközi építészstúdió által tervezett látványos installáció, a Közösségek Kertje április végére készül el a kultúrpark területén. A 116 növényládából felépülő élő, zöld installáció a Gyárkert Kultúrpark központi eleme lesz, és az EKF programban részt vevő 116 település összefogását szimbolizálja.

Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó, a Gyárkertben megrendezésre kerülő koncertek egy részén ingyenesen lehet bulizni. A fizetős koncertekre április 13-án 15 órától lehet jegyet vásárolni a helyszín hivatalos weboldalán, a gyarkert.hu weboldalon.

Címkék