Balatonfüred két ikonikus villaépülete ad otthont a város új kortárs kiállítóterének. Az április 22-én nyíló MOdern MŰtárban Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteménye kap helyet.

A Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész nevével fémjelzett gyűjtemény harminc év után került haza Párizsból. A kiállításnak Balatonfüred két ikonikus villaépülete ad otthon a reformkori városrészben, a Blaha-villával szemközti két felújított épületben. A múzeumi kiállítótermeket könyvtár, történeti adattár és közösségi tér is kiegészíti, olvasható a szervezők közleményében.

Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatba Rényi András kurátor Bob Bonies, Carlos Cruz-Diez, Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra, Marta Pan és Luis Tomasello műveit válogatta be. A fotókiállításon Somosi Rita Brassai, Paul Almásy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkáit láthatja a közönség.

Egy nemzetközi szinten is egyedüllálló gyűjtemény

A műgyűjtő házaspár a hetvenes évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten. Első szerzeményeik az Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a huszadik században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek gyűjteményükbe. A kilencvenes évek közepétől a francia geometrikus művészet képviselőinek alkotásaival, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival bővült a többezer műből álló kollekció.

A gyűjtemény Füredre kerülését mindvégig ösztönözte és támogatta Geskó Judit, a Vaszary Galéria művészeti főtanácsadója és a balatonfüredi illetőségű Vass László műgyűjtő. Így – a Vass Gyűjteménnyel együtt – a régióban egy Magyarországon példa nélküli képzőművészeti bázis jön létre.

Az április 22-én nyíló állandó kiállítás új művekkel gazdagodik majd. A MOMŰ a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg.

A fotók a Vaszary Galéria korábbi, Praeludium – Előjáték egy nagy projekthez című kiállításán készültek.

Címkék