A RADIATIONS nevű fényművészeti kiállítás kíséri az inotai hőerőmű elektronikus zenei fesztiválját, az INOTA Fesztivált augusztus 31. és szeptember 3. között. Hat ország alkotói 13 különleges kompozícióval érkeznek, amelyek többek között az ipari komplexum a kazán- és raktárterében, az 1-es számú hűtőtornyában, a 2-es számű kürtő külső felületén lesznek láthatók.

Az Inota Fesztivál RADIATONS című csoportos kiállítása különleges audiovizuális installációk és fényuniverzumok felfedezésére hív: hat hazai és külföldi fényművész 13 kompozíciót hoz a fesztiválra, amelyek egyszeri és megismételhetetlen élményként egy egyedülálló atmoszféra alkotóelemeivé válnak. Az audiovizuális installációk a Turbinacsarnokban, a kazán- és raktártérben, a Japánkertben, a Béke Művelődési Házban, az erőmű területén, annak 1-es számú hűtőtornyában, a 2-es számű kürtőnek pedig a külső felületén lesznek láthatók.

A nemzetközi színtéren is aktív hazai kiállítók munkái között meditatív totem, napóra, fénymandala és festménymapping is helyet kap új összekapcsolási lehetőségeket keresve a fény, a tér, a hang és a mozgás között. A névsorban olyan alkotók és kollektívák szerepelnek, mint a Kiégő Izzók, a Monochrome Clack, Karcis Gábor, Vicsek Viktor vagy Borsos Lőrinc. Besnyő Dániel, és Pfitzner Áron VÁKUUM II térspecifikus audiovizuális installációja pedig újra működésbe hozza az Inotai Hőerőmű 1-es számú monstrumát a kürtőben való lét(ezés) és a légüres tér megtapasztalására.

Az éjszakai ég is megváltozik az inotai hőerőmű felett

Kari Kola finn audiovizuális művész az elmúlt 20 évben közel 2000 projektet vezetett már számos egyedi helyszínen, többek között a Stonehenge-nél és a jemeni Saana-hegynél is alkotott már. Guillaume Cousin francia művész egy efemer (rövid ideig fennálló) műalkotással érkezik a Turbinacsarnokba: csak a kiállítás idején létező különleges légszobra láthatóvá teszi a levegő mozgását. A "Silence des particules" ciklikus módon folyamatosan megtelik majd füsttel, miközben egy pneumatikus szelep megnöveli a belső térfogatát.

Az olasz fuse* művészeti stúdió az új technológiák alkalmazásával dolgozik az emberi és természeti jelenségek bonyolultságának értelmezésével. Az INOTA Fesztiválon lesz új installációjuk világpremiere, amely egy álmokról szóló archívumra épül, melyet a bolognai és a kaliforniai egyetem kutatói gyűjtöttek össze. A projekt célja, hogy vizuálisan megörökítse az emberi képzelet bonyolult működését az álmodás folyamata során, életre keltve a rejtélyes tájakat és karaktereket, amelyek a tudatalattinkban születnek.

A barcelonai székhelyű, nemzetközi színtéren működő Onionlab, akik többek között a Velencei Biennálén és a világ leghíresebb fényfesztiváljain állítják ki audiovizuális installációikat, egy végtelenített loop performansszal érkeznek: a Termikus című 16 perces show célja, hogy az itt és most pillanatában feltűnő fények, hangok és emberek együttesen generálják újra a Kazántér energiáit elmélyülve a közös tapasztalás szépségében és összetettségében.

Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production közös kezdeményezése. Olyan művészekre és előadókra fókuszál, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek.

A hőerőmű posztapokaliptikus hangulatú tereit mi is bejártuk, beszámoló cikkünket itt találjátok.  

Címkék