A megújult Laczkó Dezső Múzeum a Balaton festője, Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított kiállítással nyílik meg a nagyközönség előtt június 24-én.

A 120 éves Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék épületének kiállítóterei, belső helyiségei teljes körű felújítást kaptak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB2023 EKF) támogatásával. Az épület szinte teljes egészében, a pincéktől a padlásig megújult, két tér kivételével – ezeket 2019 során újították fel, mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató az átadást kísérő sajtótájékoztatón, június 8-án. Sor került a szigetelésére, megújult a fűtésrendszer, a teljes elektromos hálózat, és biztonsági rendszert is kiépítették. Az épületet teljesen kifestették, de bizonyos helyeken az eredeti díszítőfestés is látható maradt, ezt a az épület bejárása során meg is nézhettük.

A kiállító- és látogatóterek létrehozása, az épület akadálymentesítése és külső homlokzatának felújítása mintegy 1,7 milliárd forintból valósult meg.

A Laczkó Dezső Múzeum Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött kiállítással nyitja meg újra kapuit. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének közel 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből érkeznek Veszprémbe.

A kiállítás felvezetéseként a múzeum a festővel készült korabeli interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását is feldolgozta hanganyag formájában. Az online fogyasztható tartalmak célja, hogy a kiállításra érkező látogatók már ismerjék az alkotó gondolatait és alkotói filozófiáját.

A múzeum az időszaki kiállítás időtartama alatt tárlevezetéseket, workshopot, élményfestést és borkóstolót is szervez.

Tisztelgés a Balatoni almanach előtt

Az Egry 140 kiállítást követően is izgalmas tárlatok érkeznek a múzeumba. Folyamatban van egy irodalmi tematikájú tárlat, amely az 1967-es versgyűjtemény, a Balatoni almanach előtt tiszteleg, mondta a We Love Balatonnak Péterváry-Szanyi Brigitta.

 „140 kortárs művészt kértünk fel arra, hogy vegyenek részt a projektben és adjanak le alkotásokat a múzeum számára. A Balatonhoz kapcsolódó szövegek és hozzájuk tartozó illusztrációk szerepelnek majd a tárlaton."

 „140 kortárs művészt kértünk fel arra, hogy vegyenek részt a projektben és adjanak le alkotásokat a múzeum számára. A Balatonhoz kapcsolódó szövegek és hozzájuk tartozó illusztrációk szerepelnek majd a tárlaton."

A múzeum igazgatója egyelőre nem árult el konkrét neveket a résztvevők közül. Megtudtuk azonban, hogy egy nagyszabású, a megye római korát bemutató kiállítás is szerepel a tervek között.

Májusban újra megnyílt a művész egykori badacsonyi házában kialakított múzeum is, ahol két tucat Egry-kép látható, a földszint pedig időszaki kiállításnak ad helyet.

Címkék