Fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket – mint BalatonBort vagy Hegybort – a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk, olvasható a Balatoni Kör sajtóközleményében. A borok premierjét Veszprémben, a Magyar Mozgókép Fesztivál keretén belül a Filmio Fröccsteraszon tartották meg június 9-én, pénteken.
„Nyolc éve készítettünk először BalatonBort, ez az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Van múltunk, jelenünk, és nagyon sok tervünk van a jövőre nézve is” – mondta Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője.
„Nyolc éve készítettünk először BalatonBort, ez az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Van múltunk, jelenünk, és nagyon sok tervünk van a jövőre nézve is” – mondta Dobosi Győző, a BalatonBor projektvezetője.
Bár mindkét bor olaszrizlingből készül – azonos termőhelyről, azonos pincészettől –, a Hegyborokat magasabb koncentráció, magasabb tartalom jellemzi, így a gasztronómiában a magasabb szintű ételpárosításhoz is tökéletes, írják.
A termelők
2023-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, kisspince, Végh Róbert
2023-ban Hegybor termelők: Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok, Fata Pince, kisspine, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince, Tánczos Pince
A BalatonBor olaszrizlingből készül, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke. A bemutatót követő rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósult meg