Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerint hajózható lehet a Sió-csatorna, így az új hajók eljuthatnak a Balatonra.

„A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosítani tudjuk a szükséges mértékű vízeresztést ahhoz, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá váljon, és az új hajók eljuthassanak a rendeltetési helyükre, a Balatonra” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-nek.

Június 13-án megnyitották a Sió-zsilipet amiért a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet. A megnyitásra azért volt szükség, hogy a déli parton ne okozzon kiöntést a nagy mennyiségű csapadék.

A Sió-zsilip megnyitásától függött az új hajók (két komp és két katamarán) Balatonra szállítása is a Balatonra, ami ebben a helyzetben tehát megvalósíthatónak látszik. 

Az OVF-tól megtudhattuk, hogy a közelmúltban helyszíni bejárást tartottak a Sió-csatorna aktuális állapotának megismerésére, hiszen az elvégzett mederrendezési munkák óta megváltozott a környezet. Ennek során számos hajózási akadályt találtak, melyek eltávolításán még dolgoznak. 

A Sió-csatorna a Balaton vízszintszabályozását biztosítja, összeköttetést teremt a Balaton és a Duna között. A siófoki kikötőtől indul és mintegy 120 kilométer után jut el a Dunához Szekszárdtól északra, a Gemenci erdőnél. Hozzáteszik, hogy az alacsony vízállás két éve nem tette lehetővé a zsilipnyitást. A hajók jelenleg a komáromi hajógyárban találhatók. 

Forrás: MTI 

Címkék