Egy 75 éves szülinapos partijára megérkezni örömteli esemény. Ennyi idős Stephen King, Camilla Parker Bowles, Steven Tyler (Aerosmith) és a világ egyik leggyönyörűbb formaterveit magáénak tudó Porsche is. A jeles eseményre mi is hivatalosak voltunk, mivel Balatonfőkajáron, a Balaton Park Circuit autóverseny-pályán és parkolóiban zajlott a parti.

Egészen speciális szombati programot terveztek nekünk és még legalább 1499 embernek (köztük főleg Porsche-tulajdonosoknak), Az álmok fesztiválja egész napos felhajtást jelentett, délelőttől estig, rengeteg felbőgő motorral, csodaszép autókkal, adrenalinnal és kifejezetten erre a napra szervezett, vagány programokkal.

Forma–1-re és MotoGP-re alkalmas, világszínvonalú autósport-komplexum született

Mi magunk a Porschék és az autósport szeretete mellett azért is vártuk június 10-ét, mert ekkor tekinthettük meg először a balatonfőjakári szenzációt. A több mint 10 éves előkészületek után átadott modern, minden igényt kielégítő, 4115 méter hosszú autóverseny-pályát és autóscentrumot ugyanaz a Gulácsi Ferenc tervezte, akinek az 1986-ban átadott Hungaroringet is köszönhetjük. A két pálya között csupán 607 méter különbség van, a mogyoródi ring javára, viszont míg a hivatalos Forma1-es versenypálya 14 kanyart számlál, addig a Balaton Park Circuit 16-ot. 

A BPC monumentális épülete és pályája 10 000 állandó ülőhellyel rendelkezik, de olyan módon lett megtervezve, hogy akár a tízszeresére is ki lehet bővíteni, ideiglenes lelátókkal. Mind a Formula1, mind a MotoGP száguldó cirkuszainak képes lenne tökéletes helyszínt biztosítani a főkajári komplexum, nem is volt titok, hogy ilyen ambíciókkal felvértezve kezdték meg az építését 2013-ban. Hogy lesz-e efféle verseny valaha a BPC-n, azt nem tudni, mindenesetre a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb minősítését is megkapta.

Ferry Porsche álma, a világ egyik legszebb autódizájnja

1948-ban, az osztráknémet származású Ferry Porsche nyomán született meg az első Porsche, a maga idejében is szemtelenül áramvonalas, gyönyörű íveket bemutató, fürge, hátsó motoros sportautó. Ausztriában, Gmündben indult meg a gyártás, ami barátok közt is csak 350 kilométer Balatonfőkajártól… Persze ennek már 75 éve, azóta minden Németországban (Stuttgart, Lipcse) történik, de a Cayenne-modelleket például Szlovákiában állítják össze.

623 megszállott ha összejön…

Az álmok fesztiválján összesen 623 autó vonult fel, köztük csodálatos, OT-s rendszámú vintage darabok és a legújabb Porsche-modellek is megjelentek. Szédítő volt figyelni a rengeteg 911-est, a Boxstereket, a Caymanokat, de Carrera GT, 918 Spyder, 911 R is pihent a parkolóban, és mindegyik szépséget körbe lehetett járni. Egy pillantásból kiderült, hogy gazdája” csupán gyönyörködésre és autóstalálkozókra, ritka száguldásra használja-e a kicsikét, vagy konkrét családi autóként áll a garázsban. 

Több autó volt, mely mellől nehezen mozdult el büszke tulajdonosa, sűrűn törölgették is kedvenceiket. Sok műszerfalra dobott autós bőrkesztyűt is láttunk, de azon sem akadtunk fenn, amikor fenyőfás légfrissítővel, plüsskabalával és üres energiaitalos dobozzal „tuningolt” mászkálós Porschét láttunk.

Több autó volt, mely mellől nehezen mozdult el büszke tulajdonosa, sűrűn törölgették is kedvenceiket. Sok műszerfalra dobott autós bőrkesztyűt is láttunk, de azon sem akadtunk fenn, amikor fenyőfás légfrissítővel, plüsskabalával és üres energiaitalos dobozzal „tuningolt” mászkálós Porschét láttunk.

Minden, ami Porsche

A Balaton Park Circuit épületének belső tereiben kifejezett autókiállítást is szerveztek, illetve egy, a márkára fókuszáló ajándékbolt is üzemelt a fesztivál alatt, Porsche-kiegészítőkkel. Folyamatosan mozgásban volt mindenki: élő graffitifestést figyelhettünk, TAH Heuer-óra-szemlét is tarthattunk, mi mégis két, adrenalinnal teli programpontot élveztünk a leginkább.

Adrenalin odafent

Először Besenyei Péter műrepülőpilóta bemutatójától ugrott ki a szívünk a helyéről. Bármikor láttuk (és hallottuk!) eddig élesben a magyar műrepülőklasszist, mindig elámultunk, egyrészt a levegőben beadott figuráin, odalentről a fizika törvényeit is meghazudtoló trükkjein, másrészt Besenyei higgadt és rendkívül szimpatikus személyisége is magával ragadó. Az álmok fesztiválján volt dugóhúzó figura és földi beszélgetés is. Hiába a fellegek közt száll ő, a sebességgel jól tud bánni, ez pedig összekapcsolja a pilótát a 75 éves autólegendával. Ráadásul a múltban ő is versenyzett autóval, és jól ismeri a Forma1-es pilótákat is. 

És adrenalin a pályán is

Nem lett volna teljes az élmény Porschéba ülés nélkül, ehhez pedig a legjobb program a szlalompálya bejárása volt a saját autókkal, vagy az odabent, már a pályán való „taxizás” egy profi autóversenyző mellett. A vagány Porschék több turnusban szállították az érdeklődőket a Balaton Park Circuit vadonatúj pályáján, óriási élmény volt ez is. 

Bukósisakban beülni egy hipersportos modellbe és pillanatokon belül 200-zal repeszteni az egyenes szakaszban, aztán bedőlve élvezni a kanyarokat… nem egy mindennapos alkalom. 

Bukósisakban beülni egy hipersportos modellbe és pillanatokon belül 200-zal repeszteni az egyenes szakaszban, aztán bedőlve élvezni a kanyarokat… nem egy mindennapos alkalom. 

Gyors volt a kör, örömmel mentünk volna még párat, akkor már ismerősként üdvözölve a 16 kanyart.

Felvonulás és koncertélmény

Kora délután következett a majdnemhogy összes Porsche felvonulása a pályán: megkérték a saját autóval érkező vendégeket, hogy tegyék tiszteletüket a BPC aszfaltjára gurulva. Nagy volt ez a látvány is, színesek, újak, régi darabok, nagyok és kicsik, szerényebbek és kihívó autók álltak egymás előtt, mellett, mögött. Ezután pedig mi már főleg a zenei programokra figyeltünk, illetve el-elmentünk egy tetszetős Porsche-modell mellett, mindig kicsit jobban megfigyelve a kasznit, a belsőt és az egész személyiségét. Mindig is tudtuk, hogy van nekik, de a 75. születésnapon kiderült, hogy 

nem véletlenül szerepel kisfiúk vagy éppen nagypapák álmaiban egy tűzpiros vagy egy sárga Porsche.

nem véletlenül szerepel kisfiúk vagy éppen nagypapák álmaiban egy tűzpiros vagy egy sárga Porsche.

Címkék