Az idén 10. alkalommal megrendezett Balaton fagyija verseny első helyezettje egy vegán, fanyar és édes ízek találkozásából született fagyi, a balatoni tövises mangó sorbet lett a balatonalmádi Amaretto Fagyizótól. Ez alkalomból mi is meglátogattuk a két bázissal is rendelkező fagyizót, és számos szokatlan ízkombinációt megkóstoltunk.

Hétköznap délelőtt még nem állnak sorok Balatonalmádi főterén, a Városház téren, a díjnyertes fagyizó előtt, így van időnk szemügyre venni a színpompás kínálatot, amiben olyan ízek találkoznak, amelyekről elsőre azt gondolnánk, köszönőviszonyban sincsenek. Pisztáciás csokibomba, meggyes gomolyasajt pirított dióval és számos, fantázianévvel illetett ízkombináció vár felfedezésre.

Természetesen a Balaton fagyijával kezdünk, amiben a fanyar homoktövis és az édes mangó adnak egymásnak randevút. Elsőre nem is tudjuk eldönteni, hogy ez a fagyi inkább édes vagy fanyar, közben egy csipetnyi sósságot is felfedezünk. Ez a tejmentes, vegán fagyi mindenképp üdítő ízélmény lesz a nagy melegben. Aztán tovább kóstolunk, és kiderül, tőlünk nem is a homoktövises mangó kapná az abszolút győztesnek járó díjat. Meggyes, mascarponés gombócok és különféle ízvariációk versenyeznek a képzeletbeli díjunkért. 

Nem ez volt az első homoktövises fagyi

Tavaly már készült itt egy epres, bodzás, homoktövises fagyi, meséli Varga Tamás cukrász, a fagyizó szakmai vezetője. Tamásék egy 1989-ben nyílt fagyizó üzemeltetését vették át 1996-ban, és akkor költöztek be a város főterére, egy zöldséges helyére.

A fagyizó számára az első nagy sikert az Év fagylaltjának választott velencei álom hozta el 2002-ben. Azóta a vaníliás-csokis-narancsos variáció számos fagyizóban felkerült a legkeresettebb ízek közé, nemrég egy barátjuk Erdélyben találkozott ilyen fagyival, meséli Tamás. És ha már a díjaknál tartunk: az Amaretto Fagyizó négyszer nyerte el a Balaton fagyija különdíjat – 2021-ben például a meggyes gomolyasajt pirított dióval nevű fagyival –, még 2002-ben bezsebelték a Vanília Aranyérem címet is az Év fagylaltja versenyen, 2017-ben pedig a második helyet hozták el az országos fagyiversenyről.

A balatoni tövises mangó kifejezetten erre a versenyre készült:

„Nagyon szeretek dolgozni a homoktövissel. Egy vitaminbomba, de magában nagyon fanyar íze van, így hozzátettük a mangót, amit szintén régóta készítünk, százszázalékos mangópüréből. Arra gondoltam, hogy színben és ízben is tökéletesen kiegészítik egymást: a fanyar homoktövis és a szuperédes mangó a megfelelő kombinációban.”

„Nagyon szeretek dolgozni a homoktövissel. Egy vitaminbomba, de magában nagyon fanyar íze van, így hozzátettük a mangót, amit szintén régóta készítünk, százszázalékos mangópüréből. Arra gondoltam, hogy színben és ízben is tökéletesen kiegészítik egymást: a fanyar homoktövis és a szuperédes mangó a megfelelő kombinációban.”

– meséli Tamás.

A Balaton fagyija versenyen az állag, a kinézet, a minőség és a kreativitás mellett az is fontos kritérium, hogy a fagylalt valamilyen módon kötődjön a Balatonhoz. A Balaton fagyijánál ez úgy valósul meg, hogy balatoni az egyik fő hozzávaló: a homoktövist Balatonújlakról, egy bió minősítésű ültetvényről hozzák.

Először megijedtek, aztán megszerették

Az Amarettóban minden nap kb. 30-féle íz közül lehet választani. A legtöbb fagylaltalapanyagot Olaszországból hozzák – a tulajdonos és Tamás ezek forgalmazásával is foglalkoznak –, a gyümölcsfagyikhoz friss és fagyasztott gyümölcsöt és 100 százalékos gyümölcspürét használnak. (Egy gombóc 550 Ft-ba kerül, a 8. gombóctól 500 Ft-ba.) Tamás lelkesen mesél a kínálatról:

„Sokszor kísérletezünk, és ilyenkor el tudjuk engedni a fantáziánkat, sokszor kombinálunk szokatlan ízeket. Ilyen az egyik legújabb íz, a kókuszkrémes feketeribizli-fagyi, a ropogós fehér csokis-málnás, a meggyes-mákos marcipán, a citromlikőr vagy a diós-fügés fagyi. Ezt Olaszországban láttuk először, ott nagyon népszerű volt, itthon eleinte kicsit megijedtek tőle a vendégek, de ma már szeretik és keresik.”

„Sokszor kísérletezünk, és ilyenkor el tudjuk engedni a fantáziánkat, sokszor kombinálunk szokatlan ízeket. Ilyen az egyik legújabb íz, a kókuszkrémes feketeribizli-fagyi, a ropogós fehér csokis-málnás, a meggyes-mákos marcipán, a citromlikőr vagy a diós-fügés fagyi. Ezt Olaszországban láttuk először, ott nagyon népszerű volt, itthon eleinte kicsit megijedtek tőle a vendégek, de ma már szeretik és keresik.”

Az Amaretto márciustól október végéig tart nyitva, az időjárástól függően, nyáron reggel 10-től este 10-ig, de igény esetén tovább is. Nyáron már két helyen is hozzájuthatunk a fagyijukhoz: a tér másik oldalán, a DM mellett nyílt meg az egész évben nyitva tartó Amaretto Due kávézó és fagyizó.

Címkék

Elérhetőségek

Amaretto fagyizó 8220 Balatonalmádi. Városház tér 1.