Hosszú út áll a Balaton két legújabb kompja és (szintén kettő) katamaránja mögött. Reméljük, még hosszabb vár rájuk, amikor már a Balatonon fogják szállítani az utasokat.

Közel 400 kilométert utazott konvojban a Balaton négy új hajója míg a komáromi hajógyárból a Dunán, majd a Sió-csatornán keresztül megérkezhettek a Balatonra. „A hajók tegnap érték el a Siófok-Kiliti zsilipet, melyen a mai napon sikeresen átzsilipeltek” – tette közzé a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) Facebook-oldalán

Szántód és Tihany nevű komp, valamint a Balaton és Tomaj nevű katamarán megérkezése előtti pillanatait láthatjátok a fotókon.

Az új hajók hónapok óta szállításra előkészített állapotban várták, hogy a Balaton vízállása, valamint az időjárás lehetővé tegye a vízi szállításukat. Végül június 13-án nyitották meg a Sió-zsilipet amiért a Balaton elérte (sőt, meg is haladta már) a 120 centiméteres szabályozási szintet. Így hajózhatóvá vált a Sió-csatorna, a hajókat június 21-én, szerdán útnak is indították a Dunán, másnap arról számoltunk be, hogyan haladtak át Budapesten keresztül a Parlament és a budai Vár előtt.

A hajók a Sió torkolatáig 272 kilométert utaztak, a Sió-csatornán pedig összesen 121 kilométer megtétele után érték el a Balatont. A Dunán még 7 hajóból álló szállítóflotta a Sió-csatornán közel 20 hajósra bővült.

A Siófok-Kiliti zsilipnél a hajók pár napot még várakozni fognak, mielőtt a szállítás utolsó részéhez, a Balatonra történő átzsilipelés állomásához érnek, tette hozzá a BAHART. A következő fotón a négy hajó egymás után, háttérben a Balaton. 

Címkék