Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Két kiállítás nyílt a siófoki víztorony forgó kávézójának helyén

Június 30-án, pénteken újra megnyílt a siófoki víztorony. A toronyban egykor forgó kávézó már nem működik, ehelyett az épületben egy új, kétszintes kiállítótér is helyet kapott, ami helytörténeti kiállításnak és a Varga Imre szobrászművészről szóló tárlatnak ad otthont.

Az 1912-ben épített, több mint 40 méter magas Víztorony mára Siófok leglátványosabb épületévé és a város jelképévé vált. A vízellátásban betöltött szerepe egészen az 1970-es évekig tartott, ezt követően közel két évtizedig üresen állt. 1998-ban belülről felújították az épületet, de a külsejét nem renoválták.

Később a torony második emeletén panorámaterasz és kiállítóterem nyílt, de még ennek az évnek a végén bezárták a tornyot. 2002-ben már meglehetősen rossz állapotban volt az épület, ennek ellenére csak 2010-ben kezdték el a teljes felújítást, a rákövetkező év végén pedig át is adták. 2022-ig kávézó üzemelt itt, majd egy újabb felújítás után 2023 nyarán a belső térben két kiállítást nyitottak meg.

A belépődíj befizetése után a két panorámalift egyikét használva juthatunk fel a víztorony felsőbb szintjeire, a néhai tartályhoz, ami három részre osztható. Az első emeleten van a teljes egészében körbejárható kilátó, ahol lenyűgöző panoráma vár ránk. Az egész évben nyitva tartó toronyból a Balaton északi partját, a Tihanyi-félszigetet, a Somogyi-dombságot és a Hegyhát dombjaira nyílik kilátás. 

A víztoronyban egy kétszintes kiállítótér nyílt. A középső szinten található kiállítás Varga Imre siófoki születésű szobrász életútját és munkásságát mutatja be a művész születésének 100. évfordulója apropóján.

A legfelső szinten Siófok várossá avatásának 55. évfordulója alkalmából rendezett Múltidéző helytörténeti kiállítás látható, amihez a város lakói sok tárgyi emlékkel járultak hozzá.

Siófok 2023-ban ünnepli várossá válásának 55. évfordulóját és Varga Imre születésének 100. évfordulóját. Számos programmal készülnek, július közepétől augusztus közepéig öt tematikus programsorozat veszi kezdetét. Megrendezik a XX. New Orleans Jazz fesztivált, a KulTerasz irodalmi és zenés előadásokat, a Zene a Zöldben a Jókai parkban különleges zenei koncerteket kínál, melyeket akár a fűbe telepedve is meghallgathatunk.

Nyári Zenei Esték sorozat keretében könnyűzenei koncertekre kerül sor olyan előadókkal, mint Vastag Csaba, a Piramis zenekar az alapító tagokkal és Kovács Kati. Az operettrajongókat a Nyáresti Operettre várják. 

A siófoki programokról itt találtok információt.    

Cimkék

Hasonló tartalmak

Panorámás tanösvények – 5 rövid körtúra télre a Balatonnál

?>

Egy téli túránál érdemes olyan útvonalat választani, ami önmagába tér vissza, így sokkal könnyebb a hazajutás. Ehhez adunk most tippeket a Balatonnál.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

A jégfolyosótól a hófánkpályáig – Mutatjuk, hol korcsolyázhatunk ezen a télen a Balatonnál

?>

Balatonfüreden három jégpályáját összekötő jégfolyosón is korcsolyázhatunk, Veszprémben egy pop-up rendezvényhelyszín alakul át jégpályává.

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

?>

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

Neked ajánlott

A