Július elejét súrolva már csak-csak észrevehettük, hogy nyár van, és ezt illik kihasználni! Ha már a strandfelszerelést előkerestétek a pincéből, mi segítünk a programok közti tájékozódásban. 8 olyan fesztivált, gasztroeseményt és kulturális programot gyűjtöttünk július első hétvégéjére, amelyekkel pörgősen indíthatjátok a hónapot! Június 29. és július 2. közötti programajánlónkat olvashatjátok.

Péntek, június 30.

Bondoró Fesztivál 2023 – Balatonalmádi

Bondoró Fesztivál évről évre változtatja multinacionális színtérré a Balaton körüli települések utcáit. Idén a Balatonalmádi Öregparkban lehetünk részesei a hamisíthatatlan utcaszínházi zsongásnak, június 30. és július 2. között. Ez az a hely, ahol bármi megtörténhet: balról masírbandába botlunk, a távolból koncert zaja hallatszik, a vásári forgatagban pedig csak kapkodjuk a fejünket.

Nagy újdonságokkal és minden eddiginél színesebb programmal érkezik az ötödik Bondoró. Nemzetközi utcaszínházi attrakciók sokasága, nagykoncertek és páratlan, új helyszín várja a látogatókat. A magyar előadók mellett számos nemzet produkcióját láthatja itt a közönség. Az árnyas ligetekkel tűzdelt ősfás területen megannyi műfaj színes felhozatala közül válogathatunk majd.

A repertoárból idén sem hiányoznak a különleges attrakciók, gólyalábasok és artisták, sétáló látványosságokkal, pantomimesekkel és tűzszínházi előadásokkal várnak bennünket a szervezők. Az V. Bondoró fellépői is nemzetköziséget hirdetik. Olyan hazai kedvencek koncertjei mellett, mint az Elefánt, Lóci Játszik, Fran Palermo, Kollár-Klemencz László, érkeznek többek között Finnországból is meghívottak, például az Agit Cirk.

  

Pocca Piknik 2023 – Felsőörs

Harmadik alkalommal rendezik meg a felsőörsi, Pocca Piknik névre keresztelt gasztronómiai, zenei és művészeti minifesztivált június 29. és július 1. között. Idén híres magyar rock- és poplegendák váltják egymást a színpadon, fellép többek között Deák Bill GyulaEgri Péter és a Mystery Gang, Fenyő Miklós, Szikora Róbert és az R-GO, a Roy és Ádám Trió, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, és fiatal tehetségek fellépésére is lehetőséget biztosítanak. A gasztronómiai élményekről környékbeli szolgáltatók gondoskodnak, lesz kürtőskalács, BBQ, kenyérlángos, raclette és házi rétes is. És ha mindez nem jelentene elég motivációt, több GAZ 69 retró terepjáró fog gondoskodni arról, hogy a környező településekről vidám hangulatban juthassatok el a helyszínre.

További infókat itt találtok. 

Sabar Blues VI.

Pazar zenei repertoárral, klassz borokkal, finom ételekkel és filmbeillő naplementével, környezettel várnak benneteket a Sabar borház zenés gasztroeseményén, június 30. és július 1. között. Az már biztos, hogy a fellépők sorában ott lesz a Bluestone zenekar, Benkő Zsolt, Petruska András és Benkő Máté, azt pedig mondanunk sem kell, hogy a jobbnál-jobb borokból sem lesz hiány a helyszínen.

További infókat itt találtok.

Szombat, július 1.

Kenyérlelke fesztivál Veszprém

Július elsején, ismét megrendezik a hagyományosan kenyeret készítők találkozóját Veszprémben, idén harmadik alkalommal. Az esemény célja, hogy a kenyér szerelmeseit összehozza egy alkalommal évente, ahol megismerhetik egymást és kicserélhetik egymás között tapasztalataikat. A szervezők törekednek arra, hogy ismét visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. Ha megmérettetnétek a tudásotokat, versenyen is részt vehettek!

További infókat itt találtok. 

Helka 2. születésnapi hétvége – Balatonföldvár 

Második éve működik Balatonföldvár egyik régi, egykor MÁV-os házában a Helka Sörfőzde. A születésnapot a csapat június 30. és július 2. között egy nagy közös bulival ünnepli. Erre az alkalomra vendég sörfőzdék is érkeznek, mint például a Mad Scientist, a jó hangulatról pedig zenei fellépők fognak gondoskodni: lesz Anett&Livi Acoustic és CandyMen duo koncert is.

További infókat itt találtok. 

Beszélgetés Kepes Andrással – Köveskál

köveskáli Magazin soron következő eseményére, július elsején, szombaton egy ismert újságíró, író érkezik, aki sikereiről, kudarcairól és minden másról fog mesélni: Kepes Andrással László Ágnes újságíró fog beszélgetni a Fő utca 12/a szám alatt.

További infókat itt találtok. 

Vasárnap, július 2.

Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi – Veszprém

A Laczkó Dezső Múzeum Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából létrejött nagyszabású kiállítással nyitja meg újra kapuit. Az első világháborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban letelepedő Egryt elsősorban a Balaton festőjeként tartják számon, ám ennél sokkal összetettebb életművet hagyott hátra. Így a kiállítás sem csupán a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A tárlat gerincét a múzeum képzőművészeti gyűjteményének, közel 50 darabot számláló Egry-kollekciója adja. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött darab. A tárlat további képei fővárosi és vidéki múzeumok gyűjteményeiből érkeznek Veszprémbe. 
 
További infókat itt találtok. 

Sétáljatok, gyűjtsetek, kóstoljatok a levendulamezőkön!
 
Bár a hűvös, esős tavasz miatt néhány helyen kicsit később kezdtek virágozni domboldalakon nyújtózó levendulások, mostanra lilába borult a Balaton-felvidék és a déli parti levendulások is megteltek élettel. A legtöbb birtokon nemcsak az illatozó levendulamező vár, hanem különféle workshopok, szörpkóstolók, koncertek és többféle kézműves levendulás termék is, és a házigazdák szívesen beavatnak a gyógynövénnyel kapcsolatos tudásukba. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb lelőhelyeket.

Címkék