Bár a hűvös, esős tavasz miatt néhány helyen kicsit később kezdtek virágozni domboldalakon nyújtózó levendulások, mostanra lilába borult a Balaton-felvidék és a déli parti levendulások is megteltek élettel. A legtöbb birtokon nemcsak az illatozó levendulamező vár, hanem különféle workshopok, szörpkóstolók, koncertek és többféle kézműves levendulás termék is, és a házigazdák szívesen beavatnak a gyógynövénnyel kapcsolatos tudásukba. Összegyűjtöttük a legjobb lelőhelyeket.

10 éves a We Love Balaton!

Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. A következő időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistákat írunk nektek. A jubilálást Analógia című kiállítássorozatunkkal is ünnepeljük a nyáron, erről itt olvashattok bővebben.

1/10

Kőröshegyi l

A déli part legnagyobb virágmezőjén – ahol dacolva a zuhogó esővel, részt vettünk a tulipánszüreten is  – 8 hektár levendula festi lilára a tájat. Egészen augusztus végéig lehet levendulát szedni, mindennap 9-től 17 óráig. Több, különböző méretű aratótáskák és -kosarak közül választhattok (2200 Ft-tól), amelyekhez 1000 Ft letéti díj ellenében metszőollót is adnak. Lehetőség van látogatói jegy megváltására is (1800 Ft, gyerekeknek 800 Ft), ezzel a kísérők is élvezhetik a levendulás hangulatát, és válogathatnak a különféle levendulás kézműves termékek között. 

A levendula szedésével kapcsolatos hasznos tudnivalókat itt találjátok!

2/10

Tihanyi levendulás

A tihanyi levendulaszüret idén július 2-ig tart, a virágzástól függően, mindennap reggel 9-től este 7-ig. A Tihanyi Levendulás elképesztően népszerű helyszín, ezért nem árt felkészülni arra, hogy tömegek érkeznek majd az aratásra. Érdemes ellátogatni a közeli Levendula Ház Látogatóközpontba is, illetve a Levendula Hetek más helyszíneire és programjaira - a levendulalepárlás-bemutatókra, a kirándulásokra, kulturális eseményekre is.
Az aratótáskák ára 2-3000 Ft.
 
A Levendula szedd magad! program részleteit itt találjátok

3/10

Apátsági Majorság

Bár Szedd magad!-jellegű program itt nincs, érdemes megnézni a Belső-tó partján a Tihanyi Bencés Apátság majorságát.
A Tihanyi levendula Hetek időtartama alatt vezetett sétákat szerveznek a majorságba. A gyülekező a templom melletti Porta Pacis Látogatóközpontban van. Miután megnéztetek egy rövidfilmet a Tihanyi Bencés Apátságról a Látogatóközpontban, séta következik az Apátsági Majorságba, ahol sok érdekességet tudhattok meg a  tihanyi levendulatelepítésről (itt is elég nagy terület, 3,5 hektár borult lilába) és a majorság gyógynövényeiről. A programot szerzetesi termékek kóstolója zárja. 

Részvételi díj: 4900 Ft, diákoknak és nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak: 3500 Ft. 
Jegyek kaphatóak a Porta Pacis Látogatóközpontban, további információt itt találtok

4/10

Levendá

A Levendárium Szedd magad! akciója június 24-től július 2-ig tart, mindennap 10 és 18 óráig. A birtok a felső-dörgicsei Szent Péter templomrom szomszédságában található, így esélyes, hogy azt sem tudjátok majd, a levendulaszüretre vagy a mesés panorámára koncentráljatok majd. Az aratótáskákat a helyszínen kapjátok meg, metszőollót 3000 Ft-os letéti díj ellenében tudtok majd kölcsönözni. A kis aratótasak 2000 Ft, nagy füles aratótáska 3500 Ft.

A részleteket itt találjátok.

5/10

Levendula Por

kékkúti családi farmon a Hegyestű és a Káli-medence dombjai adják a díszletet a levendulaszürethez. Ha megteltek az aratótáskák, érdemes megkóstolni a házigazdák saját termékeit, a házi sajtokat és természetesen az isteni levendulaszörpöt. A szüret Időpontok: június 23-24., június 29-július 1.
Az aratótáska 2500 Ft-ba kerül, a másodikat féláron kapjátok. Kékkúti lakosoknak a táska ingyenes.

Részleteket a Facebook-oldalukon találtok. 
 

6/10

Levendula Völgy Ozora

Az ozorai birtokon 15 fajta levendulával tölthetitek meg az aratótáskákat: ebből 11 fajta angustifolia (francia) és 4 fajta intermedia (angol). A levendulavirágok a fehértől a rózsaszínen át a sötét lila árnyalataiban pompáznak. A helyszínen lehet ingyen levendulaszörpöt és -likőrt kóstolni, sütivel is készülnek a házigazdák, a tökéletes levendulás fotókhoz pedig még sminkes is rendelkezésre áll. A szüret egészen július 9-ig tart, mindennap 9-tól 20 óráig, az aratótáskák mérettől függően 1500-2500 Ft-ba kerülnek. Az aratáshoz hozzatok saját szerszámot (korlátozott számban tudnak a helyszínen is biztosítani)!

Bővebb információt a Facebook-eseményeknél találtok. 

7/10

Kincsek Völgye

Ha elkerülnétek a tömeget, a Balatonföldvártól 12 km-re, az M7-es autópálya 121-es lehajtójától 6 percre található Bálványos felé is vehetitek az irányt. A Kincsek Völgye meditációs központ birtokán június 23-25-ig várnak. "Szedhettek egy csokor csodás levendulát az ültetvényünkön, illetve vásárolhattok a levendulaolajból és levendulavirág-vízből, ami a tavaly itt termett virágokból készült, itt helyben, a Völgyünkben" – írják a Facebookon a házigazdák. 
 
Ide tavasszal is érdemes eljönni, fentről nézve mandalát formáz a több tízezer elültetett tulipán. 

8/10

Szent Balázs

A Nivegy-völgyben fekvő Balatoncsicsón, Laszip Tamás informatikusból lett levendulatermesztő birtokán az idén csak egy alkalommal, a június 30-ai hétvégén lesz levendulaszüret. A májusi hidegek miatt késett a virágzás, de aki szeretné elkerülni a tömeget, annak érdemes ezt az elvarázsolt, csendes helyszínt választania.


További információt 
a Facebook-eseménynél találtok.

9/10

Levendula labi

Az Aszófő határában, a 71-es út mellett található, labirintusba rendezett levendulabokrokról július 9-ig bármikor lehet szüretelni, találtok metszőollót és aratótáskát is a helyszínen, a hozzájárulásokat pedig becsületkasszában helyezhetitek el. Érdemes elolvasni a labirintusban elhelyezett táblákat is. A magánterületen található, de látogatható labirintus célja, hogy minőségi időt tölthessenek együtt a családok.

További információt itt találtok a helyről. 

10/10

Terbe Birtok

Az aszófői Terbe Birtokon nem csak a levendulaszüret a program, van lehetőség alkotásra is: készíthettek levendulával díszített képkeretet, vázát, dobozt is. Június 23-án 20 órakor Kövi Szabolcs játszik a Szent Iván éji, pihenőszékes koncerten, amire a belépő 2990 Ft.

A levendulaszürethez időpontot kell egyeztetni. Itt találtok elérhetőséget. 
Kövi Szabolcs koncertjére pedig itt kell bejelentkezni
 

Címkék