Építőtábor kezdődik júliusban a Szent György-hegy lábánál fekvő faluban, a Közösség-Tér-Település programjához csatlakozó Kisapátiban. A résztvevők – építész és humánökológus egyetemisták – egy többfunkciós szabadtéri közösségi teret hoznak létre, ami találkozóhely, mini koncerthelyszín és egy lépcsőzetes nézőtér is egyben.

A Közösség-Tér-Település (röviden KTT) csapata 2019-ben vágott bele abba a gyakorlati programba, amely felsőoktatásban résztvevő hallgatókkal dolgozik hazai kistelepülések fejlesztésén. A program amellett, hogy lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy élesben is kipróbálhassák magukat és kézzelfogható szakmai tapasztalatokra tegyenek szert, település- és vidékfejlesztési misszióval is rendelkezik. A KTT az elmúlt évek során baranyai és nógrádi településeken is tevékenykedett, szabadtéri közösségi és ifjúsági tanulási tereket hozott létre.

A KTT programja minden évben új térségre fókuszál. 2023-ban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának is köszönhetően a Szent György-hegy egyik településén, Kisapátiban a Stég munkanévre keresztelt közösségi teret hozzák létre a KTT harmadik évfolyamának résztvevői mentoraikkal, valamint a helyiekkel vállvetve egy nyári építőtábor keretében. Az egyhetes közösségi építés július 10-én veszi kezdetét Kisapátiban.

A tavaly ősszel indult közösségi tervezés során a közösségszervező, építész és humánökológus egyetemisták háttérkutatásokat végeztek és interjúkat készítettek, hogy a lehető legközelebb kerüljenek Kisapáti hétköznapjaihoz, megértsék a helyiek történeteit, emlékeit és a mindennapok kihívásait. A térkeresés során számos lehetőség szóba került, melyek közül a közösség végül a Kultúrház mögötti teret választotta. Itt alakítják ki júliusban a szabadtéri közösségi teret.

A Stég nemcsak találkozóhely, a régi kertmozihangulatot is visszahozza

A Stég egy kicsit hullámzó szerkezetű építmény, melynek a merevítőlemezeit a Balaton színei ihlették. A közösségi térbe négy fő funkció került, a hegytől a Kultúrház felé haladva: készült egy asztalos-pados rész, ahol akár nagyobb társaságok is találkozhatnak, ehetnek-ihatnak, valamint egy padozat, ami a téren meglévő kültéri konditeremhez kapcsolódik és akár jógázni is lehet rajta.

Ezt követi egy lépcsőzetes ülőrész, ami találkozási tér lehet, de alkalomadtán a padozattal együtt egy mini előadás, koncert tere is lehet, mondta Kovács Vanda, a KTT egyik alapítója és szakmai vezetője. Hozzátette:

„A negyedik funkcióval pedig sikerült visszacsempészni valamit a település múltjából: a régi kertmozis élményekből, melyekről nagy elánnal meséltek a falu nagyjai. A tér utolsó eleme egy lépcsőzetes nézőtér, ahonnan a Kultúrház falára épp úgy lehet majd vetíteni mint hajdanán”.

„A negyedik funkcióval pedig sikerült visszacsempészni valamit a település múltjából: a régi kertmozis élményekből, melyekről nagy elánnal meséltek a falu nagyjai. A tér utolsó eleme egy lépcsőzetes nézőtér, ahonnan a Kultúrház falára épp úgy lehet majd vetíteni mint hajdanán”.

Címkék