Ha a Balatont határoló megyékről van szó, akkor a legtöbbünknek az északi part mentén Veszprém megye vagy a déli part vonalában végighúzódó Somogy megye jut eszébe, azonban nem szabad megfeledkezni a nyugati csücsökről, mely Balatongyörökkel és Keszthellyel a Zala kapuját jelenti. A vadregényes zalai vonulatok között bújik meg a Kis-Balaton, és olyan izgalmas falukat találunk a környéken, mint Szentgyörgyvár, mely idén harmadszorra ad otthon a Balaton egyik legjobb kulturális fesztiváljának, a Margófesztnek. Nemrég mi is ellátogattunk oda, és képeken örökítettük meg a különleges helyszínt, hiszen nemcsak a fesztiválról fogunk tudósítani idén, de a We Love Balaton 10. születésnapja alkalmából rendezett analóg kiállítássorozatunk végső nyári állomása is a Margófeszt lesz!

A 300-nál alig több lelket számoló Szentgyörgyvár egy igazi kis rejtett ékszerdoboz a Zalai-dombság vonulatai között. 

Megéri meglátogatni a takaros falut, melynek portái roskadoznak a színes virágoktól, a domb tetején meghúzódó templom, az idilli kertjével együtt pedig maga a nyugalom szigete. 

Megéri meglátogatni a takaros falut, melynek portái roskadoznak a színes virágoktól, a domb tetején meghúzódó templom, az idilli kertjével együtt pedig maga a nyugalom szigete. 

Szentgyörgyvár története egészen a XV. századig nyúlik vissza, és neve a mai napig őrzi a Zala folyó partján álló vár emlékét, melyet Mátyás király adományozott a Báthory családnak. Később, a XVI. században a török portyázások ideje alatt a vár védelmi szerepe jelentősen megnőtt, mely végül soha nem is került török kézre, azonban az idők során olyannyira leromlott az állapota, hogy mára már romjai is eltűntek.

A falu szerepe a XVII. században is jelentős volt, a Széchenyi család a településen hozta létre egyik majorságát, melynek központja a falu közepén álló Széchenyi Pince volt, mely ma rendezvényházként működik. Az épület mögött, a domb gyomrában óriási borospince húzódik, ahol még egy 1853-ban palackozott tokaji aszú is lapul, a faluba érkezők pedig pincetúrákon is részt vehetnek.

A településen barangolva nemcsak a takaros porták és a Széchenyi Pince okkersárga épülete vonta magára a tekintetünket, de egy hatalmas istálló és a szebbnél szebb lovak is felkeltették az érdeklődésünket. Mint megtudtuk Szentgyörgyváron az egykori Széchenyi birtokon, festői környezetben nevelkednek a fenséges kinézetű lipicai lovak, és a településen rendszeresek a lovas versenyek is. 

Szentgyörgyvár önmagában is varázslatos hely, de három évvel ezelőtt a fesztiválozók térképére is felkerült, hiszen itt rendezik meg a Balaton egyik legizgalmasabb és sokszínűbb kulturális fesztiválját, a Margófesztet. Augusztus 10. és 13. között a falut és környékét ellepik a jobbnál jobb irodalmi, zenei és kulturális programok, ráadásul számos esemény a zalai települések és természeti értékeik felfedezésére buzdítanak.

A We Love Balaton számára is izgalmas helyszín lesz Szentgyörgyvár, hiszen idén nemcsak tudósítunk a fesztiválról, hanem az oldal 10. évfordulója alkalmából rendezett Analógia című születésnapi kiállítássorozatunk utolsó nyári állomása lesz a Margófeszt.

A We Love Balaton számára is izgalmas helyszín lesz Szentgyörgyvár, hiszen idén nemcsak tudósítunk a fesztiválról, hanem az oldal 10. évfordulója alkalmából rendezett Analógia című születésnapi kiállítássorozatunk utolsó nyári állomása lesz a Margófeszt.

A Margófeszt helyszínei közül a templomkertben, illetve a Nagyszínpad felé vezető úton találkozhattok az oldal állandó fotósának, Kőrösi Tamásnak a képeivel a fesztivál teljes ideje alatt. Az analóg képek a Balaton jelenlegi arcát és a tó környékét meghatározó nosztalgia kettősségét ragadják meg, így olyan izgalmas, képeslapra illő fotók láthatók majd a kiállításon, melyekkel igazi időutazást tehettek a tó körül, felelevenítve akár saját legszebb balatoni emlékeiteket.

A kiállítás kísérőprogramja az Analógia – Balatoni mesék Boldizsár Ildikóval című esemény lesz. A mesekutatóval augusztus 10-én csütörtökön 18 órától a templomkertben beszélget majd Szeder Kata, ahol kiderül, hogy mindenkinek mást jelent a tó, és hogy mit tanulhatunk a Balatontól, mi mindent mesélhetne (ha tudna). 

A programokra való eljutást Zalaegerszegről, illetve Hévíz érintésével Keszthelyről induló fesztiválbusz-járatok segítik. Jegyek és bérletek itt elérhetők.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, az MVM, valamint a Bookline támogatásával valósul meg. 

A Margófesztnek a We Love Balaton hivatalos médiapartnere.

Címkék