Szombat este zárult le a 11. Paloznaki Jazzpiknik, melyen közel 20 ezer piknikező vett részt. A záporok és a változékony időjárás ellenére felejthetetlen koncertélményekkel távozott a közönség, a jazz és a pop-soul világsztárjai – többek között Rick Astley, a Dirty Loops, a Thievery Corporation, az Incognito, vagy a Level 42 – mellett olyan magyar előadók érkeztek, mint a Barabás Lőrinc Quartet, a Sena Dagadub, az Ivan & The Parazol. Beszámolónk következik a háromnapos fesztivál második napjáról.

A csütörtöki nap – ahol Nik West és Rick Astley – voltak a fő fellépők - hivatalosan 0. napnak számított, ezért a pénteki nap volt a Paloznaki Jazzpiknik „első” napja. Bár útközben egy félelmetes sötét felhő kísért minket, Paloznakon tűző napsütés várt. Az éjszaka várható eső miatt a szervezők két órával előbbre hozták az összes programot, de így is jó pár óránk volt, mielőtt belevetettük magunkat a táncba.

Szinte hihetetlen, hogy már a 11. alkalommal szólalt meg a jazz ezen az apró településen Ennyi idő alatt a fesztiválok egy része „kinövi magát”, zsúfolt lesz és veszít a varázsából, de itt nem tapasztaltunk ilyesmit. Az idén is jó volt csak úgy lenni, végigsétálni az év 362 napján csendes utcákon, összefutni egy ismerőssel, megkóstolni egy pezsgőt, és magunkba szívni a hely rezgését.

A falu központjában már délután nagy volt a nyüzsgés. A Fábián Juli színpadon a Sena Dagadub koncert elég erős kezdés volt, igazi megérkezős zenét hallhattunk: ebben a projektben az énekesnő inkább meditatív, spirituális arcát mutatja meg.

Napsütés, zápor, tánc

Közben a MOL Nagyon Balaton Nagyszínpad előtti téren már javában ment a tánc a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops ritmusaira. A korai kezdés ellenére a visszafogott pokrócon fröccsözés óriási ugrálós buliba csapott át, felcsavarodtak a plédek, fogytak a fröccsök, a magasba emelkedtek a kezek. Közben sötét felhők gyülekeztek, de ez senkit nem tartott vissza attól, hogy kikérje a következő italát, vagy a tipikus „piknikverziót” az egész palack bort és hozzá csatos üvegben szódát.

A kalóriákat a kitelepült food truckokban lehetett pótolni: a csevaptól a tengeri herkentyűkig, a pizza és a burger szerelemgyerekétől, a pizzaburgertől a rétesekig hatalmas volt a választék, de vegán és gluténmentes fogásokból sem volt hiány. A Macesz Bistro fesztiválkörnyezetben is éttermi fogásokat kínált, és természetesen nagy volt az érdeklődés a főutcán kapható fokhagymás, sajtos-tejfölös lángos iránt is.

De térjünk vissza a zenéhez! Az este másik fő fellépője a Thievery Corporation volt, a színpadon a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai találkoztak, és szólaltak meg több énekes előadásában. A kemény mag már jóval a koncert előtt elfoglalta a helyét a színpad előtt. És ahogy felcsendült az első akkord, megérkeztek a komor esőfelhők is, de rejtélyes módon Paloznakon nem tört ki komoly vihar. A zápor egyáltalán nem zavarta a közönséget, előkerültek a színes esőkabátok és poncsók, a tömeg színes, táncoló forgataggá olvadt össze a naplementében.

Aki meghittebb koncertélményre vágyott, az Ivan & The Parazol duó, Balla Máté és Vitáris Iván családias fellépésének lehetett a részese a Fábián Juli színpadon. Az első magyar nyelvű lemez, a Budai pop dalai hangzottak el a koncerten akusztikus formában.

Az időjárás a szombat estét sem hiúsította meg, az Incognito és a Level 42 zárta a háromnapos fesztivált. A csillagnézés a felhők miatt most elmaradt, de a nagy találkozások és beszélgetések nem. Jövőre is itt leszünk, és már azt is megvan, hogy mikor: 2024. augusztus 1-3. között, és kíváncsian várjuk, kik szerepelnek a fellépők között.

Címkék