Ha valaki kulturális programot keres a Balaton körül, akkor érdemes Balatonfüred felé venni az irányt, ahol virágzik a művészeti élet. Áprilisban nyitotta meg kapuit Balatonfüred új múzeuma, így akit érdekel a modern és a kortárs képzőművészet, vagy csak szeretné megnézni a belváros két izgalmasan átalakított villaépületét, az mindenképp látogasson el a MoMűbe, azaz a Balatonfüredi Modern Műtárba.

A Szöllősi­-Nagy András és Nemes Judit házaspár gazdag magángyűjteménye harminc év után került haza Párizsból, a modern és kortárs, nemzetközi és magyar geometrikus művészetet reprezentáló izgalmas kollekció pedig Balatonfüreden talált új otthonra.

Nemcsak a kiállítások, de maga az átalakított villaépület is a város új színfoltja lett, melyet nemrég mi is megnéztünk.

Művészeti gyűjtemény Budapesttől a Balatonig, nemzetközi kitérőkkel

Izgalmas utat jártak be azok a képzőművészeti alkotások – fotográfiák, festmények, szobrok és installációk –, melyek a MoMű gazdag gyűjteményének és kiállítási anyagának részét képezik. A történet Budapesten kezdődött még a hatvanas évek végén, amikor Szöllősi­-Nagy András (hidrológus, egyetemi tanár) és Nemes Judit (festőművész, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja) márkamaszkorukban elkezdték gyűjteményük felépítését. Kezdetben a magyar modernizmus, azon belül is az Európai Iskola néhány művészétől szereztek alkotásokat, de hamar a fiatalabb kortárs alkotótársak felé fordultak.

A házaspár a nyolcvanas évek végénPárizsbaköltözött, ahol tovább építették gyűjteményüket, azonban ekkor már a 20. században Franciaországban élő és alkotómagyar fotográfusok és képzőművészekmunkáinak megszerzése volt a cél.

A kilencvenes években tovább bővült a gyűjtemény, a házaspár ekkor már széles nemzetközi kitekintéssel gyarapította kollekcióját. A fókuszba ezúttal a konstruktív-geometrikus művészet került. Francia, majd svájci, holland, német, svéd, illetve észak- és latin-amerikai, továbbá japán geometrikus művészek munkái kerültek a gyűjteménybe.

A ma már több ezer alkotást számláló kollekcióból több külföldi és hazai tárlatot rendeztek, azonban a gyűjtők életműve most ért igazán révbe azzal, hogy végleg hazakerült.

Két felújított és összekapcsolt villaépület ad otthont Balatonfüred új múzeumának

A gyűjtemény története és a kiállítások is rendkívül izgalmasak és sokszínűek, azonban érdemes pár szót ejteni arról a villakomplexumról, mely Balatonfüreden építészetileg is új színfolt lett. A Szőllősi-Nagy–Nemes házaspár olyan partnereket keresett, akik megfelelő otthont tudnak kialakítani a kortárs képzőművészeti gyűjteményük számára, és ahol minden adott ahhoz, hogy azt bemutathassák a nagyközönségnek.Balatonfüred tárt karokkal fogadta a gyűjteményt, és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósulhatott meg a kollekció méltó bemutatása.

A város két jelentős, villaméretű középületének, a Városi Múzeum és a Borok Házának (Blaha Lujza utca 3. és 5.) összevonásával készült el a gyűjtemény új otthona.

„A két épületből új múzeumot létrehozni Balatonfüred ezen érzékeny pontján egyszerűnek tűnő, mégis kihívást jelentő feladat volt. Több lehetőség áttekintése után alakult ki a végső koncepció, amely a két 19. századi villa maximális megőrzését és felújítását tűzte ki célul, miközben kortárs elemekkel egészítette ki és kötötte össze őket” – olvashatjuk a Vikár & Lukács építésziroda oldalán, akiket a házaspár és Füred városa megbízott az új kulturális központ kialakításával.

„Európa összeköt”: kortárs kiállítások a MoMűben

Az építésziroda szerint Szöllősiék az új intézményt egy vibráló, élettel teli, pezsgő helyként képzelték el, mind a szakmabeliek, mind a nagyközönség számára.Ottjártunkkor bebizonyosodott, hogy ez a koncepció maximálisan megvalósult. Miután belépünk a tágas fogadótérbe, az Európa összeköt című kettős tárlatot nézhetjük meg, mellyel megnyitotta kapuit a MoMű. Az épület egyik szárnyában a Találkozások című kiállítás vár ránk, a fotóművészeti anyagból Somosi Rita kurátor válogatott, míg a másik villaépületben a képzőművészeti kollekcióból A képek játéktere címen Rényi András rendezett kiállítást.

Az Európa összeköt koncepciója pedig nem csak névlegesen valósult meg, a két villát és a két tárlatot az alsó szinten egy szabadon formált üvegfolyosó, közlekedő-kiállítótér köti össze.

„Ide belépve hirtelen a napfényes kerten haladunk át, és megtapasztaljuk a kortárs építészet lehetőségei által kínált szabadságot, amely jól reagál a kortárs művészeti alkotások jelenlétére is” – olvashatjuk a Vikár & Lukács építésziroda által megfogalmazott gondolatokat.

A fotógyűjtemény érdekessége, hogy nem csupán olyan nagy nevek fényképeit láthatjuk, mint Maurer Dóra, Kerekes Gábor, Lugosi Lugo László vagy Brassaï, de a házaspár az alkotókról készült portrékat, önarcképeket is gyűjtötte, így igazán izgalmas metszete tárul fel a 20. századi fotóművészetnek.

A Képek játéktere című kiállítás a műgyűjtemény szép és értékes darabjainak bemutatásán túl arra is törekszik, hogy valódi játékra és interakcióra hívja a nézőket, miközben segít eligazodni az absztrakt, geometrikus alkotások között.

„Megérteni egy képet azt jelenti, hogy szemlélése során fölismerjük a szabályokat, amelyeket követ vagy megszeg. Aki csak futólag pillant rá a képre, egy illúzió rabja, ha azt hiszi, hogy már látja is az egészet. A kép nemcsak megmutat valamit, de el is rejt valami mást” – olvashatjuk a kiállításon a kurátori koncepciót.

A tárlaton Maurer Dóra, Molnar Vera, Konok Tamás, Bak Imre, Hantai Simon és sok más elismert magyar és nemzetközi alkotó munkáját láthatjuk. Az egyes képcsoportok tematizálása és a falakon végigfutó, a képekhez kapcsolódó gondolatindító szavak pedigsegítenek értelmezni a kiállítást, megteremtve azt a közeget, ahol a fantáziánkat szabadon engedhetjük a műalkotások között.

A MoMű aktuális kiállításairól a műtár  weboldalán és a Facebook-oldalán tájékozódhattok, év végéig  VERA MOLNAR 99: Ritmusok és algoritmusok időszaki kiállítását nézhetitek meg.

Címkék