A városi séták programjait azért is érdemes figyelni, mert egyszerre lenyűgöző és hátborzongató, egyébként elzárt helyekre is bejuthatunk. Egykori katonai bázisból lett szellemváros, gigantikus, posztapokaliptikus terekkel rendelkező, több mint két évtizede nem működő hőerőmű és dolomitsziklába vájt óvóhely is bejárható így, de a cikkben egy brutalista, régi idők emlékét őrző szálloda elhagyatott folyosóit és szobáit is megmutatjuk. Aki szereti azokat a filmbe illő helyszíneket, ahol jobb, ha az ember néha a háta mögé is néz, mindenképp vegye fel a bakancslistájára ezeket a helyeket!

Inotai hőerőmű

A 8-as főút mellett található Inota az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros volt, a hőerőmű 2001-ig működött. Mára elhagyott, romos, elzárt, posztapokaliptikus helyszín. 
 
Túrajó sétáján egy másik kor munkásainak világába, mikrokörnyezetébe pillanthattunk be, miközben az egyre pusztuló berendezések és a hatalmas terek között el is veszünk egy kicsit.

A túrán bejutottunk az erőmű nagycsarnokába és a kazánházba is, utóbbiban például Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 című film kapcsán. 

Az elzárt terület időnként megnyílik az érdeklődők előtt: városi séták keretében és augusztus 31. és szeptember 4. között, az INOTA Fesztiválon biztosít extrém helyszínt audiovizuális installációknak és live szetteknek. 

Kék-tó Üdülőfalu

A lengyeltóti Kék-tó Üdülőfalu (ma Manas Garden) a Balatontól 14 km-re délre található. A komplexumot a Balatonboglári Állami Gazdaság gyümölcsösének központjában, a hatvanas évek végén hozták létre, eredetileg az építőtáborok lakói számára. Az építőtáborok megszűnése után a terület a Siotour gondozásába került.

A jó pár éve lakatlan 37 szobás szálloda üres tereiben szinte minden érintetlen maradt, mióta az utolsó lakók kiköltöztek. Az elhagyatott recepción és a félhomályos folyosókon simán újra lehetne forgatni a Ragyogást.

A területhez tartozó, középen gáttal elválasztott tó partján kopott, használaton kívüli óriáscsúszda kanyarog a víz felett. A helyszín jelenleg a Manas Gardené, ami egy 80 hektáros tájregenerációs permakultúra projekt előszobája, egy közösségi szabadtér, bemutató- és oktatóközpont. Az egykori üdülőfaluról szóló cikkünket itt olvashatjátok el.

 

Egykori hajmáskéri katonaváros

Mára igazi szellemváros lett a közel 120 éve épült, Veszprém-környéki hajmáskéri katonavárosból, ami az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb tüzérségi kiképző bázisa és laktanyája volt. A néha kifejezetten hátborzongató komplexumot és az egykori parancsnoki épületet jártuk be, ami valóságos kastély volt a 6000 négyzetméteres alapterületével. 

A hatalmas épület igazi horrorfilm-helyszín lehetne a rácsos kapu mögötti elvadult kerttel, a sötét, hosszú folyosókkal, a málló falakkal. Az egykori katonaváros területén sok épület vált életveszélyessé, és egy részük úgy tűnik, pusztulásra van ítélve. Érdemes közelebbről is megnézni őket, amíg lehet, egy vezetett séta keretében.

Az egykori katonai bázisról szóló cikkünk itt található

 

Óvóhely a Benedek-hegy gyomrában

A veszprémi Benedek-hegy kövei száz millió év emlékét őrzik, dolomitsziklájával a bombák sem bírtak, gyomrába pedig egy 200 férőhelyes óvóhelyet fúrtak 1944-ben. A Túrajó sétáján merültünk alá a földalatti labirintusba, ahol egymásba nyíló, egyformának tűnő helyiségeket és régi fémajtókat láttunk. 

És hogy mennyire volt biztonságos a most hátborzongató hely? A körülményekhez képest az volt. A Benedek-hegy sziklájáról lepattantak a bombák, aki ide be tudott menekülni, megúszta a támadásokat. 200 férőhely nem sok Veszprém akkori lakosságához képest, de sok ház alatt húzódott pince. 

A vezetett sétáról itt írtunk korábban. 

Címkék