Már nincs akkora kánikula, de még korántsem búcsúzunk a napsütéstől – az év egyik legjobb időszaka a szeptember! Főleg, ha aktívan töltjük, a természetben, izgalmas kulturális és gasztroprogramokkal. Ebben a cikkben a Balaton környéki programokat térképeztük fel, és 20 olyan eseményt válogattunk össze, amivel kihasználhatjátok a vénasszonyok nyarát, az indián nyarat vagy – ahogy tetszik – az ősz első hónapját!

BALKAN:MOST Fesztivál – szeptember 7–9.

BALKAN:MOST Fesztiválon, amit szeptember 7. és 9. között rendeznek meg Veszprém szívében, egy zenei road tripre készülhettek, ami az Isztriától a Fekete-tengerig, Horvátországtól egészen a Balkán-félsziget déli csúcsáig tart, zenén, művészeten és gasztronómián keresztül.

További infókat itt találtok.

Jóga a fedélzeten – szeptember 8., Siófok

A lemenő nap fényében, a Balaton vizén ringatózva jógázhattok augusztus 8-án, egy katamarán fedélzetén. A Siófok hajóállomásról 17 órakor indultok, és 19 óráig vissza is értek. A jógát Biró-Palotás Edina tartja, a mozgást követően pedig frissítővel kedveskednek a szervezők.

További infókat itt találtok.

Latinovits Veszprémben

Szeptember 9-én, születésének 92. évfordulóján a Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Színház Latinovits Veszprémben című kiállítással emlékezik meg Latinovits Zoltánról. A Jászai Mari-, Balázs Béla- és posztumusz Kossuth-díjas művész veszprémi pályafutását előadásokról készült képek és plakátok, hanganyagok, újságcikkek, levelezések útján ismerhetitek meg.

Nők a pult mögött – szeptember 9., Salföld

Női energiák, szuper zenék és hangulatos nyárbúcsúztatás vár rátok szeptember 9-én, a salföldi Bánya Kertben, amikor három női fellépő zenéjére bulizhattok. A talpalávalót Klariklever, Nora Matisse és Nympha Dj biztosítja.

További infókat itt találtok.

Bakony–Balaton Gasztroünnep 2023 – szeptember 9–10.

A veszprémi, valamint a csopaki önkormányzat idén is megszervezi szeptember 9. és 10. között a már hagyományosnak számító Heppiend Fesztivált, valamint a Bakony–Balaton Gasztroünnep Tájak, Ízek Fesztiválját. A főzőverseny és finom ételek kínálata mellett kirakodóvásár, zenés, táncos előadások, gyermekjátékok teszik teljessé a hangulatot.

További infókat itt találtok.

Brothers Moving (DK) – szeptember 12–14., Veszprém

Egy New York utcáin edződött dán zenekar érkezik három estére a Papírkutyába, akik (leginkább) akusztikus rockot játszanak a lehető legenergikusabb módon. 

Fellépéseikre jellemző a mozgékonyság, a leleményesség és néha egy kis kaotikusság. A banda előszeretettel keveri a műfajokat, zenéjüket blues, funk, reggae, folk és korai rock and roll inspirálja.

További infókat itt találtok.

Everness Indián Nyár 2023 – szeptember 14–17., Siófok

A nyári Everness Fesztivált követően szeptemberben újra megrendezik az Indián Nyár fesztivált, melyen az öt elem kerül majd fókuszba. Egy kisebb, családiasabb rendezvény lesz ez, amely igazi erőmerítő együttlét a feltöltődés és a tudatosság jegyében még a hidegebb évszakok előtt. Szeptember 14. és 17. között az Everness Fesztiválok esszenciáját sűrítik össze egy hétvégébe: lesz jóga, tánc, előadás, workshop, meditáció, hangfürdő és koncert azon az öt helyszínen, amelyek az elemeknek felelnek majd meg.

További infókat itt találtok.

Veszprém Folk 2023 – szeptember 15–17.

A Veszprém Folk 2023 programja és bemutatkozói az élő népművészet, a magyar néptánc, valamint a folklorizált világzene iránt érdeklődőket szólítja meg.

A háromnapos rendezvényen jelen lesznek Veszprém térségi közösségei, az értékőrzés fontosságát jelképezve, de világzenei sokszínűségre is számíthattok. Koncertezik például a Góbé és a Csík Zenekar, és fellép többek között a Háromszék Táncegyüttes. Táncházból sem lesz hiány, a gyerekeket pedig bábszínházi előadásokjátszóház és kézműves-foglalkozások várják.

További infókat itt találtok.

Holdfényfürdő a Hévízi-tavon – szeptember 15.

Idén ismét megrendezik a már hagyománynak számító Holdfényfürdőt a Hévízi-tavon. Az este folyamán welcome drinkkel, finom ételekkel, koktélokkal, élő zenével és persze fürdéssel várnak benneteket a szervezők.

További infókat itt találtok.

Szüretelős Szeptember – Tagyon-hegyi Nyitott Pincék – szeptember 16.

A Zánkától 5 km-re található Tagyon-hegy igazi rejtett kincs. A kéktúra útvonalán található szőlőhegyen az egyik oldalról a balatoni panorámát csodálhatjuk, a másik oldalról pedig a Hegyestű sziluettjét.

Ez a hely ad otthont a Tagyon-hegyi Nyitott Pincéknek, ahol a helyi borászok, termelők finom borokkal és ételekkel várnak. Idén első születésnapját ünnepli a program, aminek örömére szeptember 16-án várnak titeket a környékbeli pincészetekbe.  

További infókat itt találtok.

Kulturális Örökség Napjai 2023 – szeptember 16–17.

Idén is megszervezik a Kulturális Örökség Napjai eseményt, mely a műemlékeink, történeti épületeink fontosságára hívja fel a figyelmet változatos és izgalmas programokkal. A Balaton körül is számos interaktív esemény várja az egész családot szeptember 16. és 17. között: benézhettek például a veszprémi Művészetek Házába, a Tihanyi Tájházakba, de lesznek programok a nagyvázsonyi Kinizsi-várban is. Részt vehettek tematikus sétákon, kulisszajáráson, és helyi legendák nyomába is eredhettek.

További infókat itt találtok.

Together! cirkuszi sorozat – szeptember 17–23., Veszprém

Formabontó kortárs cirkuszi előadásokat nézhettek meg Veszprém közterein szeptember 17. és 23. között. A Together! nevű cirkuszünnepen 4 ország 25 cirkuszművésze vesz részt, az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre.

Szeptember 17-én 17 órától Veszprém belvárosában adnak műsort a cirkuszművészek, 20-án 19 órától az Óváros tér – Foton Mozi közötti útvonalon rendhagyó cirkuszi városnézés lesz artistákkal, akik faltáncot mutatnak be a várfalon és a Függőkertben. 22-én 18:30 és 20 óra között a Jutasi Piknik keretében az Eleven cirkuszi múzeum című produkciót láthatják az érdeklődők, szeptember 23-án 19 órakor pedig a The Final show – a nagy finálé című előadásra kerül sor a közönség részvételével Veszprém belvárosában.

További infókat itt találtok.

1x1 Fesztivál – szeptember 21–23., Veszprém

Napközben kulturális programok, workshopok, filmvetítések, esténként pedig koncertek várnak szeptember 21. és 23. között az 1x1 Fesztiválon, Veszprémben. Részt vehettek többek közt kommunikációs és dalszerző workshopon, kollégiumi főzőiskolán vagy dumaszínházi előadáson, és olyan együttesek koncertjein bulizhattok, mint a Blahalouisiana, Ivan & The Parazol, Aurevoir., Parno Graszt és Bohemian Betyars.

További infókat itt találtok.

Balaton Wine & Gourmet 2023 – szeptember 21–24., Veszprémvölgy

A 2022 őszén startolt Balaton Wine & Gourmet a Veszprém-Balaton régió kulináris örökségét, borászati hagyományait és étkezési kultúrájának egyre izgalmasabb jelenét mutatja be.

Idén szeptember 21. és 24. között kerül sor a fesztiválra, mely a balatoni régió gasztronómiájának legjelentősebb képviselői, több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a látogatóknak. Családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek exkluzív élményétkezései várnak benneteket az ország egyik legszebb rendezvényhelyszínén, Veszprémvölgy varázslatosan szép természeti környezetében. (x)

További infót itt találtok.

Kisfaludy Utcaszínház Fesztivál 2023 – szeptember 22–24., Sümeg

Szeptember 22. és 24. között idén is háromnapos ünnepen vehettek részt Kisfaludy Sándor költő születésének alkalmából. A fesztivál a Művészpiknikkel kezdődik, majd szüreti felvonulásra, különböző előadásokra és utcaszínházi forgatagra számíthattok. Lesz tűzszínház, fellép többek között a Lóci játszik zenekar, Berecz András ének- és mesemondó, az estet pedig fényfestés zárja.

További infókat itt találtok.

Nyitott házak hétvégéje Balatonalmádiban – szeptember 23–24.

Szeptember 23–24. között Pomerium – Házunk tája, tájunk háza – Múltidéző napok Balatonalmádiban címmel nyitott házak hétvégéjén vehettek részt Balatonalmádiban: az eseményen 19–20. század fordulóján épült ikonikus balatonalmádi helyszíneket, villaépületeket járhattok be, azokat az ismertebb intézményeket, szállás- és vendéglátóhelyeket, amelyeket legtöbbször csak kívülről csodálhattok.

A különleges helyszíneken kisebb műsorokkal, tematikus, az adott helyre vonatkozó előadásokkal várnak benneteket a szervezők.

További infókat itt találtok.

Őszi malom-vigalom – szeptember 23., Veszprém

A malomban mindig nagy volt az élet. A molnár udvarán tanyázott a legtöbb veréb, várakozott a legtöbb falusi kocsi, csörgedezett a mesemondás. Várakozás közben előkerültek a hangszerek, játékok is. Előfordult, hogy őrlés után a molnár hívta be házába régi őrlőseit pár pohár borra.

Szeptember 23-án ezt a hangulatot élhetitek át újra a Fenyves Malomban. Az eseményen láthatjátok a malmot működés közben, és megőrölhetitek a saját liszteteket. A látványőrlés után íjászbemutatót láthattok, és lőhettek is, majd borkóstolón vehettek részt.

További infókat itt találtok.

Őszi Nyitott Pincék teljesítménytúra – szeptember 23.

Szeptember 23-án az Őszi Nyitott Pincék teljesítménytúráján vehetünk részt, Felsőörs, Lovas, Alsóörs, Paloznak és Csopak útvonalon. Az eseményen megcsodálhatjátok az őszi Balaton színeit, és a megfelelő hangulatról is gondoskodnak a szervezők: a reggelt zsíros kenyérrel és finomságokkal indíthatjátok, és térképeket, transzferjáratot is biztosítanak számotokra.

További infókat itt találtok.

Koncert a Kráterben: Zságer Balázs – szeptember 23., Haláp

Szeptember 23-án Zságer Balázs ambient live actjével zárhatjátok az idei Természetre hangolva koncertsorozatot a zalahalápi kőkráterben.

Zságer Balázs zenész, kiadóvezető. A Žagar vezetőjeként immár húsz éve a hazai elektronikus zenei színtér vezető egyénisége. Albumai számos nemzetközi fórumon visszhangra találtak, Wings of Love c. számát több külföldi rádió és tv-csatorna játszotta. Számos színházi és filmzenei munka kapcsolódik a nevéhez. A BBC és a CNN műsorai mellett a CSI: A helyszínelőkben is hallhatóak zenéi. A számos díj és szakmai elismerés mellett azonban igazi erénye a folyamatos megújulás és változni tudás, új szólóprojektjében inkább az ambient és a kísérletező kedvű elektronikus zenék felé kalandozik. Élő fellépésein többnyire álom- és meseszerű hangzásvilágot alkot.

További infókat itt találtok.

Gasztrohegy 23/24: Tapasok hétvégéje – szeptember 30. – október 1., Badacsony

Szeptember utolsó napján, szombaton startol a Gasztrohegy új évada: 10 egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig, válogatott helyi borokkal és gasztrotémákkal. Szeptemberben a Tapasok hétvégéjén melegíthettek be, és a spanyol konyhának ezzel a jellegzetes ételével biztosan meghosszabbíthatjátok a nyarat.

További infókat itt találtok.

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék