Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Közösségi ház épülhet az Inotai Hőerőműhöz tartozó lakótelepen

Az új közösségi ház terveiben az erőmű jellegzetes hűtőtornyainak formája is visszaköszön.

Az Inotai Hőerőmű egykori dolgozói (és családjai) egy elkülönített, készenléti lakótelepen éltek Várpalotán. Ez a terület ma – az erőműhöz hasonlóan – szintén elhanyagolt, a városvezetés azonban újra élettel töltené meg. A D55 Építész Iroda egy közösségi ház terveit dolgozta ki a lakótelepre.

A jellemzően 9-12 lakásos, szabadon álló társasházakon túl oktatási és kulturális épületek is megtalálhatók a területen – közért, sőt még strand is működött itt. A legtöbb épület Schall József típustervei nyomán készültek. Az építész iroda ebben a viszonylag egységes környezetben

egy – a kialakulttól merőben eltérő – kortárs építészeti elemeket ötvöző, de ugyancsak tiszta szerkesztésű épületet tervezett.

egy – a kialakulttól merőben eltérő – kortárs építészeti elemeket ötvöző, de ugyancsak tiszta szerkesztésű épületet tervezett.

Az új épület elhelyezésére a legalkalmasabb területet az iskola telkének megosztásával kialakuló telekrészt találták. A közösségi ház megformálásánál arra törekedtek, hogy minél több, szabadon formálható teret alakítsanak ki benne. A 100 négyzetméter körüli épületet korszerű gépészeti és elektromos rendszerrel látnák el, de az akadálymentességet is fontosnak tartják. „Az itt élőknek közös találkozási pontot kínálhat, önszerveződő kulturális eseményeknek adhat teret, és a Baglyas-hegyen élők integrációját is elősegítheti” – fogalmaz a D55 Építész Iroda terveiről.


Az új közösségi épületben visszaköszön az Inotai Hőerőmű hűtőtornyainak meghatározó hiperboloid formája, mely a helyiek identitástudatának is elvitathatatlan eleme. A közösségi ház külső köpenye egyfajta növényfuttatóként szolgál, ami az évszakoktól függően, továbbá az idő előrehaladtával folyton változó képet nyújt majd. Ez a „zöld” burok árnyékolóként, energetikailag is fontos szerepet lát el – teszik hozzá.

A kivitelezés 2026-ban várható, a városvezetés szándékai szerint saját forrásból. Az Inotai Hőerőmű területén augusztusban fesztivált is szerveztek, erről szóló beszámolónkat itt olvashatjátok.

Forrás: D55 Építész Iroda közleménye,
Építészfórum

Cimkék

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A