Az új közösségi ház terveiben az erőmű jellegzetes hűtőtornyainak formája is visszaköszön.

Az Inotai Hőerőmű egykori dolgozói (és családjai) egy elkülönített, készenléti lakótelepen éltek Várpalotán. Ez a terület ma – az erőműhöz hasonlóan – szintén elhanyagolt, a városvezetés azonban újra élettel töltené meg. A D55 Építész Iroda egy közösségi ház terveit dolgozta ki a lakótelepre.

A jellemzően 9-12 lakásos, szabadon álló társasházakon túl oktatási és kulturális épületek is megtalálhatók a területen – közért, sőt még strand is működött itt. A legtöbb épület Schall József típustervei nyomán készültek. Az építész iroda ebben a viszonylag egységes környezetben

egy – a kialakulttól merőben eltérő – kortárs építészeti elemeket ötvöző, de ugyancsak tiszta szerkesztésű épületet tervezett.

egy – a kialakulttól merőben eltérő – kortárs építészeti elemeket ötvöző, de ugyancsak tiszta szerkesztésű épületet tervezett.

Az új épület elhelyezésére a legalkalmasabb területet az iskola telkének megosztásával kialakuló telekrészt találták. A közösségi ház megformálásánál arra törekedtek, hogy minél több, szabadon formálható teret alakítsanak ki benne. A 100 négyzetméter körüli épületet korszerű gépészeti és elektromos rendszerrel látnák el, de az akadálymentességet is fontosnak tartják. „Az itt élőknek közös találkozási pontot kínálhat, önszerveződő kulturális eseményeknek adhat teret, és a Baglyas-hegyen élők integrációját is elősegítheti” – fogalmaz a D55 Építész Iroda terveiről.


Az új közösségi épületben visszaköszön az Inotai Hőerőmű hűtőtornyainak meghatározó hiperboloid formája, mely a helyiek identitástudatának is elvitathatatlan eleme. A közösségi ház külső köpenye egyfajta növényfuttatóként szolgál, ami az évszakoktól függően, továbbá az idő előrehaladtával folyton változó képet nyújt majd. Ez a „zöld” burok árnyékolóként, energetikailag is fontos szerepet lát el – teszik hozzá.

A kivitelezés 2026-ban várható, a városvezetés szándékai szerint saját forrásból. Az Inotai Hőerőmű területén augusztusban fesztivált is szerveztek, erről szóló beszámolónkat itt olvashatjátok.

Forrás: D55 Építész Iroda közleménye,
Építészfórum

Címkék