Keresés EN

balaton

Lebontják a balatonfüredi görög falut

A balatonfüredi önkormányzat megszünteti az Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat, vagyis a görög falut. A tervek szerint közpark és lakóépületek lesznek az egykori bulinegyed helyén.

A legutóbbi testületi ülésen a balatonfüredi önkormányzati képviselők arról döntöttek, hogy a görög falu teljes tulajdonát megszerezve az önkormányzat kezdeményezi az Annagora Park Bevásárlóközpont társasház, vagyis a görög falu megszüntetését. A város részben adás-vétel, részben kisajátítás útján, több éves tárgyalások után szerezte meg a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét, és egyedüli tulajdonossá vált, írja a Balatonfüred.hu.


A cél, hogy az egykori görög falu helyén nagy közhasználatú park jöjjön létre. A helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség, így a teljes terület felén közparkot kell létrehozni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos volt a társasházként működő közösségben. A szórakozóközpontot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30-35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kellett az önkormányzatnak megállapodnia, olvasható a cikkben.

A görög falu az egykori Huray piac hét hektáros területén jött létre. Az eredeti tervek szerint egy bevásárlóközpont épült volna itt, annak egy kilométeres közelében pedig nem lettek volna konkurens üzlethelyiségek, így sokan vásároltak itt üzlethelyiségeket a 90-es évek közepén, írt a Portfolio.hu korábbbi cikkében.

A bevásárlóközpont végül nem épült fel, a beruházó cég ellehetetlenült. 2003-ban a Masped-csoport vállalta, hogy befejezi a beruházást, aminek fejében a Görög Falu Kft. az el nem adott ingatlanvagyont átadja részükre. 2005 és 2015 között a terület görög faluként működött, az üzletek nagyjából fele nyitva volt, a többi kiadásra, eladásra várt.


2011-től Sun City néven üzemelt a terület, bulinegyeddé vált és szálláshelyek is működtek itt. 

Az üzlethelyiségek tulajdonosai közül sokan, kevesellve a kisajátítás során felajánlott kártalanítási összeget, pert indítottak az önkormányzattal szemben.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Balaton

5 kedvenc ékszerészünk, akik hordhatóvá teszik a Balatont

Ebben a cikkben 5 olyan, balatoni kötődésű ékszerészt gyűjtöttünk össze, akiknek a termékeivel nem lehet mellélőni!

Balaton

Levágták a balatonaligai Kádár-sziget ikonikus fűzfáját

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-posztjában számolt be a balatonvilágosi Club Aliga 2 sétányon történt természetkárosításról.

balaton

Végéhez ért a Sió-zsilip megújítása, hamarosan megnyitják bejárható „szigetét"

Befejezték a Sió-zsilip átépítését, ami közösségi tér funkcióját 2024 tavaszától töltheti majd be, rajta kilátóval és egyéb látványelemekkel.

balaton

Vízminőségi kutatóállomásokat helyeztek a Balatonba

Mérőműszerekből álló kutatóállomást helyeztek a Balaton négy különböző pontjára, mellyel a tó klímaváltozáshoz való alkalmazkodását is vizsgálják.

Neked ajánlott

A