Egyszerű, időtálló, bazalttal burkolt badacsonyörsi nyaraló kapta az idén az Év Háza pályázat egyik abszolút fődíját. Egy balatonalmádi családi ház támogatói díjat nyert.

Az idei évben két abszolút fődíjat, két szakmai és négy különdíjat is kiosztottak az Év Háza versenyen, amelyre a 2021. január 1-je után készült épületek tervezői jelentkezhettek.

Az egyik fődíjat egy badacsonyörsi nyaraló kapta, amelyért a budapesti Benczúr-Weichinger Stúdió tervezői Benczúr László, Weichinger Miklós és Tóth Zsófia  vehették át a nívós szakmai elismerést. Ahogy az Építészfórum korábban írta, a ház egy korábbi, Kádár-kori nyaraló helyén épült fel, és egyértelmű volt, hogy a helyére egy „végletekig egyszerűsített nyeregtetős, monolitikus, badacsonyi bazalttömb kerül.

Bazaltburkolat került tégla falazatra húzott hőszigetelésre, a nyílászárók a penész-zöld és dohánybarna közti, közelebbről meghatározhatatlan színt kaptak. A nappali a déli és nyugati oldalon üvegfalakat kapott, a földszinti nappali-étkező-konyha terét látszó fagerenda födém uralja. Egy befeszített kötélháló is került a nappaliba, ahová a galériáról lehet bemászni.

Támogatói különdíjat kapott egy balatonalmádi, fából készült családi ház is, amiről korábban az Octogon magazin írt részletesen. Az alapvetően nagy és egybenyitott belteret keresztben több helyen a híd-szerűen behúzott emeleti helyiségek tagolják. A nagyszabású közösségi tér mellett nappali, szülői hálószoba, két vendégszoba és egy tároló is helyet kapott a panorámás telekre épült házban. A díjat Pethő László, Álmos Gergely, Gulácsi Éva és Wehner Viktória nyerte a Geon Építészstúdióból.

Címkék