Októberben sem fogtok unatkozni a Balatonnál, hiszen még a tart a szüret, és sok más izgalmas program is vár titeket. Gasztrotéren a murci és a borok mellett halaké, a hónap végén pedig már a tököké lesz a főszerep. Idén először a Szemrevaló Filmfesztivál helyszínei között Veszprém is szerepel, és az évszakhoz kapcsolódó eseményeket is érdemes figyelni: lesz például Tökfesztivál Kőröshegyen és Borzongás Fesztiválja Balatonfűzfőn. Az október zenei programok terén erős lesz, az alábbi cikkben koncerteket, bulikat is ajánlunk nektek!

X. Siófoki Halfesztivál – október 6–8.

Október 6. és 8. között szervezik meg a X. Siófoki Halfesztivált. Az eseményen a halas ételkülönlegességek mellett kézműves vásár, gyerekprogramok, koncertek várnak. Péntek este a sort a Vad Fruttik nyitja, másnap pedig főzőversenyen, táncbemutatókon vehettek részt.

Nyáry Krisztián és Wettstein Domonkos, Országos Könyvtári Napok – október 7–8.

Az Országos Könyvtári Napok Balatonalmádin is izgalmas irodalmi programokkal várnak: október 6-án, pénteken 17 órától Nyáry Krisztián, írót, irodalomtörténészt, könyvkiadót hallhatjátok a Pannónia Könyvtárban, akivel Dr. Dallosné Nagy Zsuzsanna újságíró fog beszélgetni.

Október 7-én, szombaton 17 órától pedig Wettstein Domonkos építész mesél a helyileg is érdekes balatoni építészetről. A tavalyi évben megjelent könyve kapcsán Fábián László grafikusművész, Horváth Gergely történész és Berki Bálint Balatonalmádi főépítésze kérdezik. A beszélgetés moderátora Mórocz Anikó lesz. 

Technokunst: Denise Rabe (DE) – október 7.

OKtóber 7-én az Expresszóba érkezik a Technokunst, és vele együtt egy visszatérő fellépő, Denise Rabe. A német zenész igazi közönségkedvenc, aki tökéletes technikával adja elő lendületes és masszív technoszettjeit világszerte, mély nyomot hagyva a klubberek emlékeiben. Szombaton, este 11-től ő gondoskodik a talpalávalóról.

Mendelssohn Kamarazenekar és a Zeneakadémia közös koncertje – október 8.

Bár a japán-magyar komolyzenei kapcsolatoknak régi hagyománya van, ez a koncert igazi határokon átívelő csemege. Hamamatsu félúton fekszik Tokió és Oszaka között, és élénken él benne a yaramaika vállalkozó szellemisége, ami hamamatsui regionális tájszólásban annyit tesz, próbáljuk meg, próbálkozzunk, és abban a hitben gyökerezik, hogy próbálkozni jó.

Az október 8-ai koncert persze több lesz, mint próbálkozás: olyan japán művészek, mint Nagao Haruka, Mizuno Kaisei, Shimizu Yosuke vagy a karmester, Kanai Toshifumi működnek közre a Mendelssohn Kamarazenekarral és a Zeneakadémia professzoraiból álló Gifu-Trióval (Falvai Sándor, Szabadi Vilmos és Onczay Csaba). Az este során felcsendülnek Popper, Chopin, Ysaye, Haydn és Beethoven művei.

12. Szemrevaló Filmfesztivál – október 12–15.

Idén Veszprém is csatlakozik a 12. Szemrevaló Filmfesztivál helyszíneihez: október 12. és 15. között a Foton Audiovizuális Centrumban vehettek részt a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhetén. A fesztivál a német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

A 11 alkotást bemutató fesztivál nyitófilmje Christian Petzold, az idei Berlinalén Ezüst Medve-díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmje, de érkezik többek között a Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma, az idei Bajor Filmdíjon értékelt A róka, a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar filmje, az Aranyéveink és Németország idei Oscar-nevezettje, A tanári szoba.

Lovasi András: Letehetetlen – október 13.

Lovasi András a Letehetetlen című műsorát a budapesti Katona József Színházban játssza rendszeresen. 35 év gazdag dalterméséből válogat személyes történetekkel és sok humorral. Lovasi dalai és szövegvilága jelentős hatással van a mai magyar könnyűzenei szerzők sokaságára. Az „egy szál gitáros” műsora sokkal szövegközpontúbb, mint egy zenekaros koncert. A szólólemezek anyagai mellett felcsendülnek jól ismert Kispál és a Borz- és Kiscsillag-dalok is október 13-án, a veszprémi Hangvillában.

Kéktúrázás Napja 2023 – október 14.

A Kéktúrázás Napja az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október második szombatján.

Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén, a több mint 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2580 km-t tehettek meg egy nap alatt együtt.  

Tökfesztivál a Kőröshegyi Levendulásban – október 14–15.

Október 14. és 15. között minden a tökökről fog szólni a Kőröshegyi Levendulásban. Lesz tökfaragás és tökös játékok, finomságok, sőt versenyen is indulhattok. Az éhes szájakról különleges tökös menüvel, sütikkel és italokkal gondoskodnak.

Lesznek még szebbnél-szebb tulipánfajták, krizantémok, szabadgyökeres levendulapalánták és kamrapolcra való finomságok.

Őszi tájséta Balatonfüred szőlőhegyein – október 21.

Október 21-én, szombaton felkerekedhettek, és egy hangulatos geotúrán vehettek részt az őszi színekbe öltözött balatonfüredi szőlőhegyek és szurdokvölgyek tájain. A 6-7 órás könnyű-közepes túra során megismeritek a présházak és pincék meghitt világát, a Száka-hegyet és az Aszófői-séd fokozottan védett galériaerdejét is.

Murci Gasztrofeszt a Kishegyen – október 21.

13 pincészet, 12 étterem, egy mindenmentes cukrászda és egy pálinkamanufaktúra kínálatát kóstolhatjátok meg október 21-én Kishegyen. A parkolóban többféle kézműves portéka, házi sajt, szőlőből készült lekvárok, játszóház vár titeket ezen a napon a Murci Gasztrofeszten.

Somlói Juhfark Ünnep 2023 – október 21.

Mit tud a juhfark Somlón, és milyen más borvidékeken? Milyen borkoktél-alapanyag lehet ez a szőlőfajta?

Ilyen és hasonló kérdésekről lesz szó többek között az október 21-én megrendezésre kerülő Somlói Juhfark Ünnepen. Az eseményen magatoknak állíthatjátok össze a programot: részt vehettek sétálókóstolón, három workshopon, vezetett múzeum- és pincetúrán, a kitartóak pedig afterpartyval zárhatják a napot.

V. Őszi bringatúra – október 21.

Balaton–felvidéki Őszi Bringatúra azoknak szól, akik gyönyörű természeti környezetben, biztonságos, jelzett utakon szeretnék élvezni a kerékpározás nyújtotta szabadság érzését. A szervezők célja, hogy minden évszakban megrendezzenek egy nagyszabású bringatúrát.

Október 21-én a Balaton-felvidék kerékpáros túralehetőségeinek egyik kiváló útvonalát szeretnék bemutatni, mely végig aszfalton, bringaúton, vagy kisforgalmú közúton halad 65 km-en keresztül. Az útvonal 10 észak balatoni települést érint, ezek Balatonfüred, Aszófő, Pécsely, Tótvázsony, Nemesvámos, Veszprém, Szentkirályszabadja, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Alsóörs és Csopak.

Gasztrohegy: világok konyhája

Szeptemberben startolt a Gasztrohegy új évada: 10 egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig, válogatott helyi borokkal és gasztro-témákkal. Októberben Világok konyhájára készülhettek, vagyis egy kulináris föld körüli utazásban lesz részetek 21. és 22. között.

XVI. Szigligeti Süllőfesztivál – október 21–22.

Gasztrofesztiválra készülhettek október 21. és 22. között, Szigligeten. A már hagyománynak számító Süllőfesztiválon mindkét nap koncertek gondoskodnak a hangulatról, és a friss süllő mellé pedig finom borok dukálnak, a Guns Pince, Szent Antal Pincészet Szigliget, Szászi Birtok és a Szatmári Birtok - Vulcanus Pince & Borterasz jóvoltából.

Borzongás Fesztivál 2023 – október 28.

Október végén a borzongásnak jön el az ideje: 28-án, szombaton, Balatonfűzfőn egy egész fesztivált szerveznek a horror kedvelőinek: 17 órától 22-ig borzongás túrán vehettek részt, de lesznek tűzzsonglőrök, tűzjáték, repkedő boszorkányok, zenészek, táncosok és sok-sok izgalom. Az eseményt egy borzongós diszkóval zárhatjátok, ahova érdemes a legjobb jelmezeket is előkeresni!

Címkék