Elkészült a veszprémi vasútállomás és környezetének felújítása, ami nemcsak a várótermet és az aluljárót, hanem az állomás környezetét is érintette.

Október 5-én adták át a veszprémi vasútállomást, amelynek felújítása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros programhoz csatlakozva készült el. A februárban kezdődött munkálatok több ütemben zajlottak: az első ütem, az utcacsarnok felújítása július közepén fejeződött be, a kivitelezés második, befejező üteme után az állomás környezete is megújult, olvasható a Veszprém-Balaton 2023 közleményében.

A beruházás keretében megújultak a vasútállomás utasforgalmi területei: az épület külső homlokzata, a peron felőli területei, a középperon utasvárói és peronbútorai is. Az épület új térkővel burkolt, széles járdafelületen keresztül közelíthető meg, az aluljárót üvegfedéssel látták el, a lépcsők biztonságos használatát új, kétsoros korlát teszi könnyebbé az utasok számára. A megújult aluljáró lejárata mellett, a középső peronon két fedett utasbeállót is telepítettek.

Az utascsarnok mind a város, mind pedig a peron felőli oldala akadálymentesen elérhető, az utasvárót új burkolat, álmennyezet és világítás teszi hangulatosabbá, továbbá innen megközelíthető az akadálymentes, valamint női- és férfimosdó is.

A felújított területeken megújultak a statikus utastájékoztató elemek is, és a váróteremben új digitális monitor segít a tájékozódásban. Az épületben étel- és italautomatát, az állomás előterében, valamint a középső utasperonon új utcabútorokat helyeztek el.  

A nyugati oldalon létrejött egy fedett, ún. „nyári váró”, amit szintén dinamikus utastájékoztatási rendszerrel, továbbá jegykiadó automatákkal, padokkal és biciklitámaszokkal szereltek fel.  

A vasútállomás állatbarát: kutyás itatóval felszerelt ivókutat, ezenkívül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal közösen kutyachip-leolvasót is telepítettek a területére.  

A veszprémi vasútállomás felújítása 1,204 milliárd forintból, 750 millió forint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásból és 454 millió forint értékű MÁV saját forrásból valósult meg.

Az állomás felújítása mellett a helyközi és helyi autóbusz-állomás is megújult.  

Címkék