Egy második világháborúban Balatonba zuhant vadászrepülőgép roncsait hozták felszínre a katonai búvárok.

Még 2020 szeptemberében találtak egy korábban lezuhant vadászrepülőgépet az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár búvárai a Balatonban. Magó Károly zászlós, hadtörténész kutatásai alapján megállapították, hogy egy – a második világháborús német-magyar repülőgyártási program részeként – hazánkban gyártott 109-es típusú Messerschmitt vadászrepülőgép maradványairól van szó, ami a világháború során zuhant a Balatonba.

2022 október elején megkezdték a vadászrepülőgép kiemelését Balatonakarattya környékén. Ehhez első lépésként vízre helyezték a Magyar Honvédség merülőbázisaként és munkaállomásaként is szolgáló negyven tonnás pontont. Azóta folyamatosan emelik ki a repülőgép egyes maradványait: előkerült a vadászrepülőgép fegyverzetének egy része és a motor egyik darabja is.

A most kiemelés alatt álló repülőgép a világon az egyetlen ilyen előkerült magyar gyártmányú példány. A 80–180 centiméteres iszap alatt fekvő roncs kiemelésében a haderő több alakulata is részt vesz, két-két katonai búvár folyamatosan dolgozik. További érdekesség, hogy iránytűje a mai napig is pontosan működik

Nézzetek meg még több fotót a kiemelésről! A Magyar Honvédség videókat is folyamatosan tölt fel YouTube-csatornájára a kiemelésről.

Forrás: honvedelem.hu, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Címkék