A szüretről szűretlenül – Turai Barna és Linczényi Márkó a Magyar Bor három részes websorozatában amatőr lelkesedéssel fedezték fel a szüret rejtelmeit. Így mi, akik a borhoz maximum vörös vagy fehér és édes vagy száraz alapon közelítünk, sem vesztünk el a szakmai zsargon útvesztőiben.

Márkó és Barna három régióba látogatott el a szüreti időszakban, ahol, ha nagy segítségére nem is voltak a borászoknak, mi legalább jól szórakozhattunk. 

De ez persze nem is véletlen, hiszen a három részes road movie célja éppen az volt, hogy szórakoztató módon, de azért valamit mégiscsak megtanuljunk a szüreti folyamatokról, s a régiók lokálisan jellegzetes „zászlóshajó” fajtaborairól.

A fiúk kalandjai a Balatontól, Szekszárdon át, egészen Tokajig érnek, s ha végig követjük őket, az olaszrizlingre, a kékfrankosra, s természetesen a furmintból készült tokaji aszúra is kicsit másképpen nézünk majd, mikor legközelebb a poharunkba töltik.

Idegenvezetőink kalandja a balatonfüred-csopaki borvidéken a „Húzd fel szódával” mottóval indul, de mire végigjárják a szüret lépéseit, velük együtt tanuljuk meg a reduktív és oxidatív borok közötti különbséget, hogy valójában a laborban dől el minden, s azt is, hogy „a fa hordó meglepő módon fából készül”.  Az egész napos embert próbáló, (Barnát és Márkót bizonyosan próbára tévő) feladatok után azonban a csodás balatoni panoráma mellett elfogyasztott olaszrizling mindenért kárpótolja a fiúkat, s Ifj. Figula Mihály hitvallását valóban átérezve veszik útjukat Szekszárd felé.

„A bor nem alkohol, ez ennél sokkal több, egy egészen más világ!”

Szekszárdon lelkes vezetőinknek hála megtanuljuk mi az a csúszó, s egészen biztos, hogy a csömiszkölést sem feledjük soha. Ifj. Heimann Zoltán pedig megnyugtat mindenkit, hogy a fiúk által rendelt sushihoz is bátran kortyolgathatják a kadarkát, hiszen az a régi klisé, miszerint halételekhez csak fehér bort választhatunk, már régen megdőlt. Egy könnyű vörösbor a friss halakhoz mindig jó választás, mert ahogy Zoltán mondja:

 „egy vörösbornak nem kell mindig főszereplőnek lennie”.

Telve önbizalommal, s immár rengeteg tapasztalattal felvértezve indult útjára két kalandorunk a Tokaji borvidék felé, ahol hazánk talán legnépszerűbb borfajtájával, az aszúval kötöttek közelebbi barátságot. Bodó Judit és József vezetésével megtanuljuk, hogy a botritys cinerea nem egy kacifántos káromkodás, sokkal inkább az aszú eszenciája, hiszen míg más borvidékeken a szőlő halálát jelentené, addig az aszú világában a nemespenésztől lesz a későbbi bor az, ami. 

Bodóék persze nem csak szakmai tudnivalókat adnak át, Judit minden szavából árad a szőlő iránti szeretet, ami nem árt, ha az embernek csak karácsonykor van egy kis szusszanásnyi ideje, hiszen ahogy mondja „a lusta embert nem tűri a szőlő”. Ezt természetesen Barna és Márkó sem feledik, miután bogyónként szedték az aszúszemeket a fürtről.

Éppen ez az a türelem, amitől az aszú egyedülálló a világon, hiszen ezt senki más nem vállalja, s éppen ezért „ennél magyarabb termék nincs”, teszi hozzá Judit.

Ha eddig nem követted Márkó és Barna kalandjait, mindenképpen érdemes visszanézni, mennyi mindent tanulnak a borokról, egymásról és önmagukról persze, s a háromrészes road movie végén biztosan más szemmel nézed legközelebb a borlapot.

Címkék