Befejezték a Sió-zsilip átépítését, ami közösségi tér funkcióját 2024 tavaszától töltheti majd be, rajta kilátóval és egyéb látványelemekkel.

Befejeződött a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése elnevezésű beruházás, melynek fő eleme a több mint 70 éves Sió-zsilip átépítése volt, de a projekt keretében sor került a Sió-csatorna rekonstrukciójára és vizes élőhely kialakítására is – írja a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság sajtóközleményében.

2022-ben mutattuk be a Sió-zsilip átépítésének látványtervét, melyen a zsilip tetején a kapu megszüntetésével egy szabad bejárású belső „sziget” kialakítása is szerepelt.

Egy üvegezett tárgyaló is helyet kap a zsilipnél, aminek külső födémje a jövőben kilátóként is funkcionál majd, de az egész környezetet egy olyan közösségi térré alakítják – látványelemekkel, éjszakai megvilágítással – ahol a kikapcsolódás mellett a vízügy tevékenységébe és a zsilip működésébe bepillantást nyerhetünk. 

Az új hajózsilip biztonságosabb hajózási lehetőséget nyújt és másodlagos vízleeresztő funkciót is ellát. Mindezzel „javul a vízgazdálkodás helyzete és a vízhiányos időszakokban jelentkező vízigények kielégítésének feltételei, valamint nő a hasznosítható természetes vízkészletek mennyisége” – olvasható a közleményben.

A projektzáró rendezvényen Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVÍZIG) vezetője azt mondta, a Sió-csatorna mederrendezése nélkül nem kerülhetett volna sor a Bahart hajóinak felhozatalára a Dunáról a Balatonra nyár elején. Arról is beszámolt, hogy a Sió-csatorna mentén, Tolnanémedinél mintegy 130 hektáron megvalósított, három tórendszerből álló élőhelyrekonstrukció során már az építkezés alatt megjelent a fekete gólya. Az utolsó bejáráskor pedig azt tapasztalták, hogy halakkal is elkezdett benépesülni. Csonki István szerint ugyanakkor a a Balaton vízlevezető rendszerének beruházása valójában akkor lenne teljesen befejezett, ha

 a Sió-csatornát lépcsőzetessé alakítanák további 3-4 műtárggyal, akkor az egész Sió hajózhatóvá válna, ami a turisztikai látványosság mellett a vízvisszatartás és a klímaváltozás miatt is fontos cél.

A tervek szerint 2024 tavaszától lesz szabad a bejárás a területre. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg több mint 15 milliárd forintból. 

Ezzel párhuzamosan a Sió-zsiliphez vezető Krúdy sétány felújításának előkészületei is zajlanak, erről Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere számolt be Facebook-oldalán. Erre a projektre közel 1 milliárd forint pályázati forráshoz jutottak, a megújult sétány átadását szintén a jövő év első felére tervezik.

További felhasznált forrás: MTI 

Címkék