Itt a december, közeleg a karácsony, és erre a Balaton körüli vendéglátóhelyek is felkészültek. Van, aki már hetek óta lázban ég, van, akinek már most a könyökén jön ki a Jingle Bells, de az biztos, hogy ezekre az izgalmas programokra kár lenne nemet mondani. Az EKF-év záró hónapjában is sűrű időszakra számíthatunk: lesznek vásárok, forralt boros séták, koncertek és gasztroprogramok is bőven!

Karácsonyi kerámiaworkshop kalligráfiával ötvözve

Függetlenül attól, hogy szerettek-e kézműveskedni, vagy sem, karácsonyra tökéletes hangolódó program lehet egy jó workshop. December 2-án a KUNSZT-ban kerámiázásra lesz lehetőségetek: egy rövid elméleti bevezető után készítitek el azt a tálcát, amit aztán kalligráfiával díszíthettek, de ha kedvet kaptok, folytathatjátok még az alkotást!

További infókat itt találtok.

Egy csésze szeretet

December 1–9. között adományozásra is lesz lehetőségetek, néhány balatoni helyen ugyanis leadhatjátok az általatok már nem használt mesekönyveket, amikért cserébe egy csésze teával kedveskednek a program szervezői. Az így összegyűlt könyveket egy olyan Heves megyei kistelepülésre szállítják majd rászoruló gyerekek számára, ahol nincs sem könyvesbolt, sem könyvtár.

Ahol a mesekönyveket várják:

További infókat itt találtok.

Adventi Bornegyed

Badacsony idén adventkor is karácsonyi fényekbe borul, az első fények pedig ágyúdörrenéssel csillannak fel december 2-án 18:00-kor. Adventi programokkal, borkóstolókkal, workshopokkal, irodalmi estekkel és természetesen forró italokkal, punccsal, finom falatokkal várnak a szervezők, hogy együtt hangolódjatok az ünnepi időszakra.

Részt vevő helyek: Badacsonyi Tourinform, Bazaltcsepp, Drágakő-Badacsony, Hableány, Hotel Bonvino Wine&Spa, Istvándy Borműhely, La Téne Badacsony, Neptun Badacsony és Tilia Vendéglő, Pláne Borterasz

További infókat itt találtok.

Jégpályanyitások a Balaton körül

Végre hódolhatunk kedvenc téli sportunknak, hiszen sorra nyílnak meg a jégpályák a Balaton körül. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb helyeket a csúszkáláshoz. December 1-jén nyílik meg a balatonfüredi Zákonyi utcai jégpálya, a hónap közepétől pedig egy három jégpályát összekötő jégfolyosóval bővül majd a terület. Balatonbogláron 2-án már jégdiszkót rendeznek, de kipróbálhatjátok a 8-án nyíló Téli Gyárkertet is.

További infókat itt találtok.

Irodalmi borvacsora Petőfi és Jókai ételeivel, huncut anekdotákkal

A Neptun Badacsony és Tilia Borvendéglő izgalmas ötlettel állt elő: december 8-án egy irodalmi borvacsorára invitálnak titeket, melynek étel- és életkalauza Zsille Gábor József Attila-díjas költő lesz. Gábor irodalmi anekdotákkal és történetekkel kísérve vezeti fel a testet és szellemet is tápláló menüsort, amely többek között olyan finomságokat tartalmaz, mint a vendégváró csécsi szalonna, ami az idős Jókai mindennapi eledele volt, de megkóstolhatjátok Petőfi kedvenc édességét is, mindezek mellé pedig találó italokat.

További infókat itt találtok.

Forralt boros adventi séta Tihanyban

Kevés jobb dolog van annál, mint télen egy gőzölgő forralt bor mellett sétálni. December 9-én két alkalommal is részt vehettek egy szervezett adventi sétán, amelyen a tihanyi ősközösséget ismerhetitek meg. A családosoknak is szóló, másfél órás idegenvezetés során bemutatják a település történetét, növényvilágát is.

További infókat itt találtok.

Borbarangolás Borvacsora

December 9. és 15. között elmerülhetünk a borok világában a Hotel Bonvino Badacsonyban, ahol 5 tételes borkóstolóval, az italokhoz illő ételsorral és élő zenével várnak a szervezők. Kóstolhattok Folly Buboréka bort, Békássy Sauvignon Blanc-t, Váli Kékfrankost, Négy80 Napolajat, Digestif: Fata Ürmöst.

További infókat itt találtok.

Manófaktúra 2023 – ingyenes adventi programsorozat

Advent második hétvégéjén együtt hangolódhattok az ünnepekre a Fotonban és a Művészetek Háza S-Stúdióban. Ingyenes újrahasznosító workshopokkal, zenés-táncos programokkal, bábszínházzal és dizájnvásárral várnak benneteket a szervezők két napon keresztül.

További programokat itt találtok.

Portéka – Kézműves és design vásár

Az ActiCityben két napon át élvezhetitek az igazi bohém Kézműves és design vásárt, ahol 50 kiállító portékái közül válogathattok. A hagyományos adventi termékek mellett izgalmas kísérő programokra is számíthattok: gasztronómia workshopok, akusztikus koncertek, valamint gyerekprogramok várnak december 9-én és 10-én egy hangulatos nézelődésre.

További infókat itt találtok.

Gospel Karácsony 2023

Idén is aranytorkú énekesek töltik meg a Veszprém Arénát a királynék városában december 11-én. Ezúttal a Virginia State Gospel Chorale lesz a meghívott, akik az America′s Got Talent döntőseiként váltak méltán népszerűvé az Egyesült Államokban. A világhírű szólista, Grammy- és Dove-díjra jelölt David Bratton – aki 52 héten át vezette a Billboard gospellistáját – idén is velük tart. A koncert során az örökzöld gospel-, dicsőítő és karácsonyi dalok mellett világslágereket is hallhattok majd gospelverzióban. A kórus vezetője, Perry Evens koreográfus is, így a dalok különösen látványos show-elemekkel kelnek életre.

További infókat itt találtok.

Zamárdi kertmozi

A közös karácsonyi filmnézés élménye sem maradhat el, ezért december 16-án Zamárdiban ingyenes kertmozira várnak titeket. Az Igazából szerelem kerül vetítésre, és a nézőtéren hőlégfúvók és melegítőgombák enyhítik majd az időjárást, de forralt bort, meleg teát és egyéb finomságokat is lesz lehetőségünk vásárolni a büfében.

További infókat itt találtok.

Aranyakkord-koncert a Hangvillában

5 évvel ezelőtt, egy ködös januári napon szinte észrevétlenül született meg az Aranyakkord. A formáció kezdetben csak Kiss Tibor (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) duójaként működött, egyszerűen csak összecsengtek a próbaterem kanapéján eljátszott dalok, később pedig Gábor Andor „UFO” ütőhangszeres játékával vált teljessé a zenekar.

Az Aranyakkord egy kísérleti műhely, dalkeltető, játék a zenével és a szöveggel. Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, rock and roll rezervátum, szellemidézés. December 20-án a veszprémi Hangvillában csíphetjük el őket.

További infókat itt találtok.

Óváros Piac az adventi hétvégéken

Idén is piacozhattok Veszprémben az adventi hétvégéken. Az Óváros teret ilyenkor kürtőskalács illata lengi be, a forralt bor pedig biztosan átmelegít, amíg a kézműves portékák között nézelődtök. Idén is számíthattok ajándékötletekre, finom falatokra, és tematikus programok is várnak a piacon.

További infókat itt találtok.

Brunch a Balaton körül

Amikor beköszöntenek a hideg és rövid nappalok, a Balatonnál is minden lelassul. Ilyenkor nincs jobb, mint egy ráérős, pazar villásreggelivel kezdeni a napot, elfelejteni az időt és élvezni a helyi alapanyagokból készült ételeket, a napfényes teraszok vagy a bekuckózós kávézók, éttermek nyugalmát. Olyan helyeket mutatunk ebben a cikkben, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges tojásreggelikkel, szendvicsekkel vagy akár egy bohém, pezsgős villásreggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

További infókat itt találtok.

ActiCity a két ünnep között

Az ActiCityben a két ünnep között a zene és a tánc kerül a középpontba. December 27-én a Hot Jazz Band, 28-án Pál István és Bandája húzza a talpalávalót, 29-én ABBA Tribute Show-n hódolhattok a 70-es, 80-as évek slágereinek, december 30-án pedig a Stefánia Allstars készíti elő a másnapi szilveszteri bulit.

December 31-én ugyanis egy egész napos évzáró utcaünnepen vehettek részt. Délután 2-től megnyílnak az Óváros tér teraszai, zenés, forralt boros sétára invitálva időseket, fiatalokat egyaránt. Este pedig a város meghatározó lemezlovasai váltják majd egymást és alkotnak egy nagy zenei mixet.

További infókat itt találtok.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék