December második felében újabb balatoni jégpályák nyíltak az északi és a déli parton egyaránt. Tesztelhetjük a korcsolyatudásunkat például Balatonfüreden a három jégpályáját összekötő jégfolyosón, Balatonbogláron a tó közvetlen közelében csúszkálhatunk, Veszprémben a nyár legmenőbb pop-up rendezvényhelyszíne alakul át jégpályává, de korcsolyázhatunk a Káli-medence szívében és a szigligeti vár tövében is. Utánajártunk, hol nyitnak ki biztosan a balatoni jégpályák.

Téli Gyárkert, Veszprém

A nyáron koncertektől hangos Gyárkert Kultúrpark december 8-án Téli Gyárkertként nyílik újra. Egy 30x18 méteres jégkorcsolyapálya és 5 darab 50 méteres hófánkpálya várja majd az érdeklődőket – utóbbi most először nyílik majd a városban. A karácsonyi hangolódást zenés és családi programok segítik majd, de újranyitnak a területen korábban elérhető vendéglátó egységek is. A Gyárkert területére ingyenesen lehet majd belépni, de a pályák használatához jegyet kell vásárolni. A Téli Gyárkert január 28-ig tart nyitva.

Jégfolyosó, Balatonfüred

Balatonfüreden december 1-jén nyílik meg a balatonfüredi Zákonyi utcai jégpálya, majd egy három jégpályát összekötő jégfolyosóval bővítik a területet. A Balatonfüred.hu oldal szerint a Zákonyi utcai jégpályáról másik két új pálya is elérhető lesz, amit a Vitorlás térnél, valamint a Tagore sétánynál alakítanak ki. Így összesen egy kilométeren keresztül lehet majd nagyobb irányváltások nélkül korcsolyázni a városban, a fapalánkokkal védett jégfolyosó külön pályán biztosítja majd az oda-vissza csúszkálást. Jéghokihálókat, jégtekeszettet és korcsolyázást elősegítő állatfigurákat is igénybe vehetünk majd a korcsolyákon kívül, de lesz büfé, melegedő, kölcsönzősátor és értékmegőrző szekrények is. A jégpályákat december 20-án nyitják egybe, mely várhatóan 2024. január végéig fog üzemelni.

Frissítés: a jégpályarendszer üzemeltetői 2024. január 1-től módosították a jegyárakat. Felnőtteknek 1900 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak 1300 Ft, a 3–14 év közötti gyerekeknek 950 Ft.

Jégre mindenki, Balatonboglár

Már hagyomány, hogy nemcsak siklani lehet a több mint 700 négyzetméteres, balatoni panorámás jégpályán, hanem változatos programokon is részt vehetünk. A cikk írásakor már elkezdődött a jégkészítés Balatonbogláron, és a tervek szerint december 1-jén 15 órakor vehetik birtokba a pályát a korcsolyázók és a hokizók. December 2-án jégdiszkót rendeznek (amit minden szombaton ismételnek), és sok színes program várható a korcsolyaszezonban, például a helyi amatőr jégkorongcsapatnak is lehet majd szurkolni a meccseken. A korcsolyakölcsönző a szomszédos Boglárka Bisztróban működik majd, itt lángossal, fánkkal, hamburgerekkel, forró csokival és forralt borral lehet felmelegedni és pótolni kalóriákat.

Jegyek: 6 éves korig 1500 Ft, 6 éves kor felett pedig egységesen mindenkinek 2000 Ft a jegyár. A korcsolyakölcsönzés 1500 Ft-ba kerül. 

Káli Fecske, Salföld

Ezen a télen már a Káli-medencében is lehet korcsolyázni: advent első vasárnapján, december 3-án délben nyílik meg a salföldi rendezvényközpont és étterem, a Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ korcsolyapályája. Lehet korcsolyát bérelni, kínálnak forralt bort, forró csokit és puncsot is, az étterem ünnepi fogásokkal vár, az épületegyütteshez tartozó galériában pedig adventi kiállítás lesz.

Nyitvatartás: Csütörtöktől hétfőig 12–20h, kedden és szerdán csak 20 fő feletti csoportoknak, előzetes bejelentkezéssel. Jegyek: gyerekeknek 1500 Ft, felnőtteknek 2000 Ft, családoknak 4000 Ft, korcsolyabérlés: 2000 Ft (1000 Ft letét).

Várudvar, Szigliget

Egészen elképesztő a panoráma a szigligeti vár tövében található Várudvarból, a lemenő nap fényeiben korcsolyázni pedig igazi téli bakancslistás program. A pálya december 9-e körül nyit, és a cikk írásakor még nem derültek ki a részletek a nyitvatartással és a belépőjegyekkel kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy a helyszínen is lesz lehetőség korcsolyát bérelni és felmelegedni egy-egy bögre forró itallal. Érdemes megkoronázni az élményt egy szaunázással a szigligeti strandon (ide előre be kell jelentkezni itt).

Jégre Mindenki, Siófok

December 15-én a siófoki Nagystrandon nyílik egy 380 négyzetméteres műjégpálya, melyet egy 100 négyzetméteres jégfolyosó egészít ki. Büfé, öltöző és kölcsönző is lesz a helyszínen. A tervek szerint 2024 február 4-ig üzemel majd a panorámás jégpálya. A korcsolyázást Siófokon klassz adventi programokkal egészíthetjük ki: mivel a város idén ünnepli 55 éves jubileumát, a megszokottnál még több és színesebb karácsonyi fényinstallációval, körhintával és vásárral várnak a Víztoronynál

Jegyek: a felnőtt 1600 Ft, a gyerek/diák pedig 1200 Ft (a siófokiakat egyéb kedvezmények várják). Korcsolyát 1200 Ft-ért bérelhetünk.

Ingyenes jégpálya, Keszthely

A keszthelyi Energia térre december 15-től várják a korcsolyázókat, ahol egy ingyenes, kör alakú jégpályát próbálhatunk ki. Lesz lehetőség korcsolyabérlésre, élezésre és egy faházban melegedő üzemel majd. December 17-től egy büfé szolgáltatásait is igénybe vehetjük. A panorámás jégpálya a tervek szerint – az időjárás függvényében – január 15-ig fog működni, tudtuk meg az üzemeltetőktől.

Ingyenes jégpálya, Zamárdi

December 29-én közösségi tér és egy ingyenes, 180 négyzetméteres korcsolyapálya nyílt Zamárdiban. A pálya használata ingyenes, korcsolyát bérelni a pálya melletti Tourinform épületben lehet. A kalóriákat a Hotel Família Útonálló büfékocsijában és a pálya melletti faházakban lehet pótolni a helyi vállalkozók által kínált péksütikkel, de kávé és forralt bor is vár. A januári és a februári szombatokra kisebb programokat szerveznek majd főzéssel, zenével, vendég borászokkal, február 18-án pedig egy farsangi bulival zárják a pályát. Az aktuális infókról a Zamárdi Nyitva Facebook-oldalon tudtok tájékozódni.

Ahol biztosan nem csúszhatunk idén

A balatonlellei BL YachtClub pályája sok éve biztos pont volt a téli Balatonon, de idén nem nyit ki a vízparti műjégpálya. A döntésről Tóth Balázs, a szálláshely leköszönő üzemeltetője adott hírt a Facebookon: 

„Hiába próbáltunk összefogni a helyi vállalkozókkal (akik erejükön felül minden segítséget megadtak volna), hiába próbáltunk tárgyalni a városvezetéssel, sajnos folyamatosan falakba ütköztünk, így azt a szomorú döntést kellett meghoznunk, hogy az idei évben nem nyit ki a műjégpálya Balatonlellén” – írja. Azt is kiemeli, hogy a téli hónapokban is szervez programokat, és hamarosan egy új rendezvénykoncepcióval jelentkezik majd.

A balatonakarattyai Nekem a Balaton mellett sem lesz jégpálya idén. 

Címkék