Új, acél lépcsőszerkezet készült az Úrkúti őskarsztnál, melynek segítségével korábban nem megközelíthető részekhez juthatunk el a hatalmas sziklás árokban.

A Bakony–Balaton Geoparkban megtalálható Úrkúti őskarszt (vagy Csárda-hegyi tanösvény) egy több mint 100 millió évvel ezelőtti tenger emlékét őrzi, hatalmas sziklatömbjei, a trópusi karsztok között kanyargós lépcsőkön ereszkedhetünk le az egyébként 20-25 méter mélységű árokba.

Korábban már bemutattuk a nem mindennapi tanösvényt, most viszont új fejlesztésekről számolhatunk be a területen:

„Az inváziós növényzetet visszaszorították, kicserélték az ismeretterjesztő táblákat, több helyen terelő és védőkorlátokat helyeztek el. A legmélyebb töbör aljáról induló, újonnan épített acél lépcsőszerkezeten a látogatók további látványos sziklaformákat is megcsodálhatnak” – olvasható a Bakony–Balaton Geopark beszámolójában.

Az új lépcsővel eddig megközelíthetetlen részek is bejárhatókká váltak, melynek segítségével a mélytöbrök aljáról nem kell visszafordulniuk a látogatóknak, hanem a túloldalon tudnak kijönni – ezt már Futó JánosBakony–Balaton Geopark geológusa mondta el megkeresésünkre. „A korábbi levezető falépcső egyelőre megmaradt, azt egy következő finanszírozási fázisban cserélik ki” – tette hozzá.

A geopark több helyszínen – Felsőörs, Sümeg, Várpalota – is végzett megújító munkálatokat.

Címkék