Megújult és új védőtetőt kapott a Sümeg határában található ősi tűzkőbányát bemutató geológiai bemutatóhely, de nem csak ezért érdemes felfedezni a környéket. Az egykor itt hullámzó ősi tengerek világát is megismerhetjük az Ősteknős tanösvény bejárásával.

A Sümeg határában található Mogyorós-domb fontos geológiai és régészeti lelőhely, ami a terület késő-jura és kora-kréta tengeri üledékeinek és az őskori kovakőbányászat világába nyújt betekintést. Az értékes régészeti lelőhelyet, valamint a földtani alapszelvény árkát 1976-ban nyilvánították védetté, és geológiai bemutatóhellyé alakították. Az ősi bányavágatok egy részét kitisztították és védőtetővel látták el, de az elmúlt közel félévszázad alatt a létesítmények tönkrementek. 

A 2023-as felújítás során az árkokból eltávolították a talajtakarót, a fagyaprózódásos kőtörmeléket és a cserjéket. A mesterséges falazásokat megerősítették, és egy új védőtetőt építettek. Korbély Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológusa a We Love Balatonnak elmondta, hogy kihelyezett fa- és fém szerkezeteknek köszönhetően a földtani alapszelvény (egyben régészeti lelőhely) kőzetanyagát így kevésbé éri csapadék, így ez a megoldás pl. a fagyaprózódással járó eróziót lassítja. Egy kőparkot is létrehoztak a környék jellemző kőzettípusaiból.

Őskori tűzkőbánya és egy ősteknős maradványai

A lelőhely területe alatt függőlegesen állnak a kőzetrétegek, ezért könnyen tanulmányozható. A 300 méteres árok kialakítása közben Kocsis Lajos sümegi kőbányász agancsból készült ősi szerszámokat talált a kőtörmelék alatt, az ezt követő régészeti ásatások során egy 4000–6000 éves kovakőbánya tárult fel. A Mogyorósdombi Mészkő Formáció élére állított rétegeiben jó minőségű kovalencsék helyezkednek el, így a könnyen hozzáférhető ásványi nyersanyagot pár méter mély vágatokból termelték ki az egykori bányászok különféle gímszarvas agancsból készült célszerszámokkal. 

1962-ben Kocsis Lajos egy 75 millió éves ősteknős maradványát is megtalálta a kőfejtőben. A leletet egy addig nem ismert, új tengeri teknős nemzetségbe sorolták (Senonemys suemegensis). A teknős a kréta időszak végén pusztult el, az itt hullámzó Tethys-tenger aljzatának mésziszapjába süllyedt, a lágytest és a csontváz elbomlott, mindössze a páncélzat peremének, valamint a hátcsigolyák egy részének lenyomata őrződött meg.

Az újonnan kiépíttetett látogatóhely és kőpark mellett egy két kilométer hosszú, 8 állomást tartalmazó tanösvényt is kialakítottak. A terület bejárását irányító táblák segítik.

A környéken számos geológiai formáció őrzi az egykori tenger emlékeit. A Sümeg szomszédságában található Rendeki-hegy évmilliók történetét és ősi tengereket őriz különleges geológiai alakzataival. Ebben a cikkben két, egymással össze is köthető túrát ajánlottunk.

A cikkhez használt források: 
A kövek mesélnek

(Borítókép: Korbély Barnabás - Bakony-Balaton Geopark)

Címkék