Nyár vége óta egy két konténerből kialakított, új vendéglátóhely vonzza a pizza és a villásreggelik rajongóit Siófok Balatonszéplak városrészébe, a retró hotelekről ismert part közelébe. Az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch a Törekiben található étterem, az Egy Csipet Nádas „kis testvére”, ahová hosszú várakozás és az éttermi körök nélkül, kabátban, családdal, kutyával vagy akár egyedül is beugorhatunk egy finom nápolyi pizzára, és elfogyaszthatjuk a téliesített teraszon.

Balatonszéplak – vagy ahogy többen ismerik: az Ezüstpart – Siófok Zamárdihoz közel eső része, a parttal párhuzamosan futó, több km hosszú, csendes utcákkal, árnyas fákkal és eklektikus stílusú nyaralókkal. Azt gondolnánk, ősztől tavaszig téli álmot alszik itt a part, de több, télen is nyitva tartó vendéglátóhely tölti meg élettel a hidegben is ezt a településrészt.

Food truck volt, önálló hely lett

A Siófok-Törekiben található Egy Csipet Nádas történetéről már mi is írtunk. A nyüzsgéstől távol, zöld környezetben található étteremben a nagyszüleink konyhájának ízei vannak főszerepben, 2022 nyara óta pedig nápolyi stílusú pizzával bővítették a kínálatot – ezek a tavasztól őszig nyitva tartó étteremben a kertbe települt food truckban készültek. A pizza egy lazább, hétköznapibb életérzést adott a helynek, többször érkeztek helyi vendégek is, mesélte a tulajdonos, Majoros Attila, amikor 2023 nyarán náluk jártunk.

 „Már akkor azt mondtuk, hogy ez valaminek a kezdete, hogy kellene nyitni csak egy kis nápolyi helyet″ – meséli Attila. A cél az volt, hogy olyan ízélményt adjanak, amire a vendégek napok múlva is emlékezni fognak.

A titok a szerelem és a türelem

Így született meg az Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch, ahol a tésztát három napig érlelik – vagy ahogy Attila fogalmaz, babusgatják –, és kovásszal készítik, minőségi lisztből. A pizzakínálat fix, néhány szezonális ajánlattal: a nyitás idején nem volt sok idő az új ízek tesztelésére, de a hidegben több idő marad a kísérletezésre, az új, elsőre néha extrémnek tűnő összeállítások megalkotására. Amikor ott jártunk, a csapat egy sütőtökös pizza tökéletesítésén dolgozott.

A pizzákra fior di latte, pármai sonka, pancetta, különféle olasz szalámik kerülnek, a választékban a Margherita (3990 Ft) mellett a nápolyi szalámis pizza salami Napoli (4190 Ft), a pármai sonkás és bivalymozzarellás pizza crudo di Parma (4590 Ft) is szerepel, a magyaros pizzára (4590 Ft) pedig nápolyi és spianata piccante szalámi, pancetta, lila hagyma kerül.

Benji, a pizzák készítője hozzáteszi, hogy a pizzaszakácsok számára kihívást jelent, hogy nincs két egyforma nap, mindig alkalmazkodni kell a körülményekhez és az időjáráshoz: teljesen máshogy fog viselkedni a tészta júliusban és februárban. Két titokról mesélt. Az egyik a szerelem: ha egy pizzaszakács nem szerelmes abba, amit csinál, akkor soha nem lesz jó a végeredmény. Benjinél 10 éve tart ez az állapot. A másik titok a türelem: nem egyik napról a másikra lesz tökéletes a végeredmény, ez egy folyamatos fejlődés. Lehet, hogy ha visszajövünk nyáron, akkor egy picit más lesz a pizza tésztája. A receptet szívesen elmondja bárkinek, de tapasztalat nélkül nem ér sokat.

Brunch és Egy Csipet Nádas pop-up

Míg nyáron hétköznapokon is, a téli időszakban előre meghirdetett időpontokban kínálnak villásreggelit. Attila felesége, Edina régi vágya volt, hogy nyisson egy brunchozót, és ezt összekötötték az Egy Csipet Nápoly megnyitásával. Tojásételek, szendvicsek, amerikai palacsinta, angol reggeli, grillkolbász és lazacos-avokádós toast is szerepel a menüben, és a kiadós reggelin kívül kaphattok egy kis ízelítőt a télen zárva tartó Egy Csipet Nádas közvetlen hangulatából is.

Az új, négy évszakos hely nyitása mellett szólt az is, hogy szerettek volna az ilyenkor zárva tartó Egy Csipet Nádasból néhány „impulzust” adni télen is a vendégeknek. Havonta minimum egyszer vagy kétszer a töreki étterem pop-up jellegűen leköltözik a széplaki helyre, és akkor a pizzák mellé tésztákat, salátákat és tipikus „nádasos” ételeket is készítenek.

Attila azt is fontosnak tartja, hogy télen legalább hétvégén egy kis élettel töltse meg a környéket: péntekenként akusztikus koncerteket, DJ-szetteket tartanak, és ez összehozza az embereket a környékről. Az Egy Csipet Nápoly egyszerre pizzéria, brunchozó és találkozóhely, ami életet visz a déli part egyik legnyugodtabb településrészébe.

Novemberben elindult a pizzakiszállítás is, Siófok, Kiliti, Zamárdi, Balatonszéplak, Töreki területéről lehet rendelni tőlük.

ELÉRHETŐSÉGEK

Egy Csipet Nápoly Pizza & Brunch

Címkék