Régészeti felfedezéseknek köszönhetően a hamarosan újranyíló veszprémi Várbörtön eddig nem látott kiállítási anyagokat is tartogat.

A veszprémi Várbörtön kiállítása az eredeti tervek szerint még 2023 év végén megnyílt volna, ám a felújítás nem várt meglepetéseket és akadályokat is magával hozott:

„A tervezett oktató helyiség padozatának bontásakor a régész munkatársak rábukkantak az addig csak feltételezett régi tömlöc alapfalaira. Emiatt át kellett tervezni a területre vonatkozó elképzeléseket, mert a Veszprém Megyei Jogú Város mint beruházó úgy döntött, hogy a kiállítás keretében bemutatja a feltárt régészeti leleteket” – számolt be a Magyar Építők cikkében, amelyben Csehi Lórántot, a VEMÉV-SZER Kft. (a felújítás kivitelezését végrehajtó cég) projektvezetője is megszólal.

Kiderült, hogy a rekonstrukció során számos körülmény nehezítette a kivitelezők munkáját. Az előre nem látható, bontáskor kiderülő műszaki feladatok (pl. csatornarendszer) egy méretében és költségvetésében nagyobb projekthez elegendő feladatot adtak a VEMÉV-SZER csapatának, fogalmaz a Magyar Építők cikkében.

Máshol lesz a bejárat

A múzeum teljes belső építészeti felújításon esik át állagmegóvási munkákkal. Mint írják, a „történeti értéket képviselő elemeket” konzerválják, szükség esetén restaurálják, emellett felfrissítik a Várbörtön kiállítási funkcióját is. A megfelelő szellőzés érdekében légtechnikai berendezéseket is beépítenek.

A Várbörtönbe – 2022-es lezárása előtt – a Vár utca irányából, a törvényszéki belső udvarról lehetett lejutni, az újranyitást követően azonban a völgy felőli oldalon, a várfal alatt lévő, 2023-ra felújított Ruttner-ház lesz majd a bejárat a múzeumhoz. A műemlék épület belső udvarában szabadon álló liften keresztül juthatunk el a Várbörtönhöz, melyet a várfal oldalába létrehozott gyalogos sétányon át hagyhatunk el, teszi hozzá a Magyar Építők cikkében. 

A felújítás utolsó fázisa zajlik jelenleg, műszaki lezárása januárban, a nyitás pedig tavaszra várható. A kivitelezést a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a VEMÉV-SZER Kft. konzorciuma végzi a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programnak köszönhetően.

Címkék