Már bontják és tavaszra eltüntetik az egykori görög falut. A funkcióját vesztett komplexumot a balatonfüredi városvezetés 2023. szeptemberi döntése alapján számolják fel.

„Az építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, az utóbbi években szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása várhatóan a tavasz végéig befejeződik” – írja a Balatonfüred.hu

A görög falu helyén a tervek szerint közparkot és lakóépületeket hoznak létre. A portál hozzáteszi, hogy a helyi szabályozási terv szerint a 4 hektáros területen csak 10 százalékos a beépíthetőség, és a teljes terület felén közparkot kell létrehozni, de a fennmaradó rész felén is zöldfelületet kell biztosítani a kisvárosias besorolásnak megfelelően.

A balatonfüredi görög falu a 71-es úttól északra található dombra épült fel, építése 1993-ban kezdődött el. A tervek szerint mozaikjárdás promenád, kaszinó, diszkó, egy 1200 négyzetméteres, könnyű- és komolyzenei programok befogadására is alkalmas rendezvénysátor, egy piactér és több mint 130 kisebb üzlet várta volna a látogatókat. A komplexum 2005-ben készült el, de az üzletek egy része meg sem nyílt, és ami igen, az is bezárt a nyár elmúltával. A görög falu a kétezres évek második felében bulinegyeddé vált, mielőtt üresen kongó, elhagyott szellemfaluvá változott.

2023. szeptember végén aztán végleg eldőlt a komplexum sorsa, a város lebontásra ítélte, miután a város részben adásvétel, részben kisajátítás útján, többéves tárgyalások után megszerezte a közel négyhektáros terület valamennyi tulajdonrészét. Az üzlethelyiségek tulajdonosai közül sokan (kevesellve a kisajátítás során felajánlott kártalanítási összeget) pert indítottak az önkormányzattal szemben, amit elvesztettek.

A görög falu történetéről szóló, képgalériás cikkünket itt találjátok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék