Balaton-parti korzó, több tavasztól őszig nyitva tartó büfé és szökőkút is épülhet Keszthelyen egy közel 9 milliárd forintos pályázati forrásból. A beruházás részeként bővítenék majd a keszthelyi Városi strand területét is.

A Keszthelynek elkülönített TOP Plusz pályázati forrásból 8,7 milliárd forintból valósulhatnak meg fejlesztések a közeljövőben, írta még január 19-én az MTI. Ebből a forrásból a város kilenc projektet tervez.

A Balaton-part fejlesztésére vonatkozó terveket Manninger Jenő, Keszthely polgármestere ismertette, számolt be a Zaol.hu. A beruházás részeként bővül majd a keszthelyi Városi strand területe, és új korzót, valamint vendéglátó egységeket építenek, és a futballpálya egy részét a strandhoz csatolják. A polgármester kiemelte, hogy megőrzik a zöldfelületeket, a beépítettség a tervek szerint mindössze 8,1 százalékos lesz.

A pavilonsor és a hátsó nagy parkoló között teraszos, tavasszal és ősszel is nyitva tartó büféket építenek, amelyeket a strand és a leendő korzó felől is meg lehet majd közelíteni. Az első ütem munkálataira a város 1,5 milliárd forintot tervez felhasználni a TOP Plusz forrásaiból. Egy szökőkutat is építenek majd, a strandbejáratot áthelyezik, és a mostaninál jóval karakteresebbé alakítják. A polgármester megfogalmazása szerint a kétszintes büféépületek külleme Keszthely történelmi múltját idézi majd, megfelelve egyúttal a mai kor igényeinek.

A tervekkel kapcsolatban várják a helyiek véleményét, javaslatait, és ami ezekből megvalósítható, azt figyelembe veszik a beruházás során. Az engedélyeztetési eljárásnál tartanak, így van még lehetőség változtatni, ezért is kérik a lakosság véleményét.

A tervezett Balaton-parti fejlesztések első ütemének munkálatai akár már jövő ősszel megkezdődhetnek. A későbbiekben rendezvény- és szaunaház is épülhet majd a területen.

Új kerékpárút, sétány és tanösvény 

Megépült az új, Hévízi úton vezető kerékpárút első, 612 méteres szakasza, a bicikliúton könnyebben elérhetőek a munkahelyek, a közszolgáltatások és a közösségi közlekedés. A kerékpárutak és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások bővítésére 650 millió forintot fordítanának.

A polgármester korábban elmondta, hogy a déli partszakasz mentén, Natura 2000 területen sétányt és tanösvényt alakítanak ki 300 millió forintból a volt Zalatour kemping Balaton felőli oldalán. A vasútállomás part felőli oldalán 1,1 milliárd forint felhasználásával egy 170 férőhelyes parkolót, a Sirius Hotel és a Royal Homes előtti területen pedig  szélesebb, attraktívabb sétányt alakítanak ki.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék