Javában folyik a balatonfüredi görög falu bontása. Az egykor bevásárló- és szórakoztatóközpontnak induló, majd bulinegyeddé vált komplexumnak ma már csak a romjai láthatók a 71-es úttól északra található dombon. Fotósunk megörökítette a szellemfalu utolsó pillanatait.

Már csak az egykori görög falu épületeinek romjai láthatók: építési törmelék, elbontott épületek, munkagépek látványa fogad, szinte semmi sem maradt a kék-fehér, majd terrakotta színekben pompázó házakból és a promenádokból álló városrészből.

Az alapötlet mintegy három évtizeddel ezelőtt az volt, hogy görög hatású épületekkel mediterrán hangulatot teremtsenek a Balaton-partján. Az eredeti terv szerint egy bevásárlóközpont épült volna itt, 120 hófehérre meszelt „kőbazárral” és közel 170 sátorhellyel.

A görög falu ötletgazdái álmát soha nem tudta megvalósítani. Fejlesztése 1994-ben kezdődött, és már a kezdetektől problémák léptek fel. A beruházó és telektulajdonos becsődölt, az építkezés leállt. Évekkel később a Masped Capital Rt. vásárolta meg a területet a félkész épületekkel együtt.

A görög falu végül 2005-ben tárta ki kapuit, de a várt hatalmas érdeklődés elmaradt. Az üzletek egy része meg sem nyílt, nyár végén minden bezárt, a hely ősztől tavaszig elhagyatott szellemváros lett.

A komplexum következő korszaka a bulizásról szólt: a területen szálláshelyeket, bungalókat, valamint egy szórakoztató- és élményközpontot kezdtek kialakítani, diszkók és bárok nyíltak, és a nyári estékre élet költözött az immár terrakottaszínű épületekbe.

Ezt azonban nem nézte jó szemmel a város, és annak sem örültek, hogy a bulinegyed csak egyéjszakás vendégeket vonz Balatonfüredre. Így már 2011-ben felmerült a „bontás vagy szórakozás” kérdése.

A bulinegyed a nyári hétvégéken tarolt, de egyre kevesebb volt az érdeklődés, és egyre kevesebb hely nyitott ki.

2020-ra már csak egy lepattant szellemfalu maradt az egykori bulinegyedből, bedeszkázott ablakokkal, raktárként üzemelő épületekkel.

A görög falu sorsa 2023. szeptember végén eldőlt, a város vezetése lebontásra ítélte a görög falut.

„Az építészetileg vállalhatatlan, funkcióját vesztett, az utóbbi években szezonális bulihelyként működő épületegyüttes teljes felszámolása várhatóan a tavasz végéig befejeződik” – írta 2024. január végi cikkében a Balatonfüred.hu.

A tervek szerint közpark és lakóépületek lesznek az egykori bulinegyed helyén. Az üzlethelyiségek tulajdonosai közül sokan (kevesellve a kisajátítás során felajánlott kártalanítási összeget) pert indítottak az önkormányzattal szemben.

Ha nem is váltották valóra ötletgazdáik álmait, a jellegzetes, görög stílusú épületek Balatonfüred látképének és történetének részeivé váltak.

A görög falu történetéről szóló, szintén képgalériás cikkünket itt találjátok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék