A márciusi szép időnek a Balaton körül még inkább tudunk örülni, főleg, ha egy-egy izgalmas programmal tehetjük különlegesebbé a szabadnapokat, a hétvégéket. Ebben a hónapban válogathatunk számos túra, borkóstoló közül, de szép lassan a fesztiválok is beindulnak, és alternatív zenei koncertekre is számíthatunk. 15+1 változatos programot gyűjtöttünk össze nektek ebben a cikkünkben!

Borklub vol. 26.: Csopaki Kódex

A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtái, az olaszrizling és a furmint állnak. 2010-es megalkotásakor célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme volt.

Március 7-én a veszprémi Wine & Vinyl Bar & Store-ban a Csopaki Kódex által elismert St. Donat, a Jásdi Pince és a Guden Kisbirtok 6 tételét kóstolhatjuk meg, és ehhez a borsorhoz tapas is jár.

További infók

Nőnapi buli: Parno Graszt, Kacaj

A veszprémi Expresszóban március 8-án nőnapi bulit szerveznek, két szuper zenekarral. A Parno Graszt, az egyik legeredetibb, tradicionális cigány zenét játszó zenekar a Nyíregyházától 15 km-re lévő Paszab faluból származik, és az egy családból való tagjai a mai napig ott élnek. A zenekar alapvetően autentikus cigány zenét játszik, de számtalan saját szerzeményük, illetve egyedi feldolgozásuk is van (Quimby, AC/DC stb.).

A Kacaj egy immáron hároméves, pécsi székhelyű folkpop zenekar. Különlegessége, hogy nem csak korosztálya szempontjából, hanem a zenei műfajok terén is széles skálán mozog. Az alternatív rocktól kezdve a hip-hopig számos stíluselem található a banda hangzásvilágában, a kapocs pedig nem más, mint a magyar népzene.

További infók

Taste Balaton fesztivál 2024

A Taste Balaton egy új – 2024-ben először induló – 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, amely 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a BalatonBike365 összefogásával jön létre. 2024. március 8–17. között minden részt vevő étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül a workshopoktól kezdve a vacsoraszínházon át az irodalmi estig. A kora tavaszi időpont a szervezők szerint kifejezetten ideális – szemben a nyári nyüzsgéssel – egy nyugodtabb és mélyebb kikapcsolódásra, időtöltésre.

További infók

Kemény Zsófi: TLDR – avagy Az élet túl hosszú ahhoz, hogy ne olvass

Kemény Zsófit azzal szokták vádolni, hogy túl vicces a komoly műfajokhoz, pedig eposzt még nem is írt. Kábé minden mást már igen. Március 9-én igyekszik nagyon komolyan és elég sok műfajban mesélni arról, hogyan látja a világot, néhol zenei aláfestéssel, a kapolcsi MűvészVölgy Kúriában.

További infók

Borbarangolás borvacsora a Dobosi-Stier Pincészetben

Március 9-én a badacsonytomaji Dobosi-Stier Pincészet és Fröccsterasz várja Borbarangolás borvacsorára a vendégeket. A szombattól március 15-ig tartó vendégváró ajánlat olyan finomságokat tartalmaz, mint a libatepertőkrémes pirítós, a tárkonyos vaddisznóragu-leves, szarvassült krumpligombóccal, barna mártással, és a borok árából 20% kedvezményt biztosítanak. Lesz pálinkakóstoló, és ajándékra is számíthatnak a résztvevők.

További infók

III. Kecsketejfakasztó Ünnepség

Ilyenkor, kora tavasszal megszületnek a farmon a gidák, ami a friss kecsketej és az ínycsiklandó sajtok reményével kecsegtet a káptalantóti Kinga Kamrája farmon. Március 9-én reggeltől kora délutánig kézművesvásár lesz, eközben rengeteg cuki állat, lovagoltatás, gidasimogató, nyuszinézegető, jó idő esetén lófestés várható. Délután DJ Infragandhi fogja az ünnepléshez méltó groove-okat küldeni, és ünnepi falatokat is kóstolhattok: lesz pulled goat, mangalicaburger és kecskesajtos, medvehagymás, bárányos finomságok, remek borok a Káli Kövektől, sörök a Helkától.

További infók

Oscar-díjas filmzenék – Kiss Tamás karnagy, zenetanár előadása

Gyenesdiás Községházában március 11-én (a gála napján) az Oscar-díjas filmzenék lesznek a középpontban. Kiss Tamás karnagy, zenetanár vetítéssel egybekötött szórakoztató zenei előadásán vehettek részt, a belépés pedig díjtalan.

További infók

Esti Kornél-koncert

Tavasszal ismét útnak indul az Esti Kornél turnébusz, megnéznek pár szimpatikus benzinkutat, na meg persze a közönséget. Ezúttal Veszprémben találkozhattok velük március 15-én, az Expresszóban! Viszik magukkal a kedvenc dalokat, énekelnek majd boldogságról, éjszakáról, esőről, a vendégzenekar pedig a Nagyúr lesz.

További infók

A Csobánc meghódítása holdfényben

Mi a Keszi név eredete? Mit rejt Gyulakeszi temetője? Mi az a Széna-eregető? Honnan ered a Csobánc név? Mit mondtak a várvédő csobánci nők a labancoknak?

Ilyen és hasonló kérdésekre kaphattok választ március 15-én, a csobánci holdfénytúrán. A három óra és 4 km hosszú útvonal a Rossz templomhoz és a várhoz vezet, a Csobáncról pedig páratlan kilátás nyílik a Tapolcai-medencére.

További infók

XI. Füredi Tavaszi Fesztivál

Március 15. és 17. között, a tavaszi hosszú hétvégén tartják a XI. Füredi Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében ismét megelevenedik az 1848-as forradalom a reformkori városrészben: a szabad alkotás élményébe feledkezhetünk bele a Huray-villa romantikus kertjében, de lesz fáklyás felvonulás, bábszínházi előadás is.

Szombaton nyílik a Vaszary Galériában a Romboljatok, hogy építhessetek című kiállítás, és részt vehettek például pörköltészet – irodalmi menzán Szabó T. Annával és Lackfi Jánossal vagy képzeletbeli mesedélutánon a Jókai házaspárral.

További infók

Túra a Szent György-hegyen

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence egyik legizgalmasabb geológiai „alkotása”. A medence közepén fekvő vulkán geológiai csodáival, valamint páratlan természeti és gazdag kultúrtörténeti értékeivel szuper túracélpont. Március 16-án erről győződhettek meg ti is, egy 8,5 km és 4 óra hosszú túra során: megismerkedhettek a Sárkány történetével, és megtudhatjátok, hogy valóban jégbarlang-e a Jégbarlang.

További infók

Gasztrohegy 23/24: Magyaros fogások hétvégéje

Szeptemberben startolt a Gasztrohegy új évada: 10 egész évben nyitva lévő vendéglátóhellyel mászhatjátok meg a gasztronómia és a Badacsony csúcsait szeptembertől áprilisig, válogatott helyi borokkal és gasztrotémákkal. Az első tavaszi Gasztrohegyen, március 23-án és 24-én a magyaros fogások, az újragondolt klasszikusok lesznek a középpontban és a hegyen!

További infók

Mandulavirág túra

Március 23-án Alsóörs környékét barangolhatjuk be, virágzó gyümölcsösöket, panorámás sétaútvonalakat követve. Két túra közül választhattok: a családi egy 14 km hosszú, 260 m szintemelkedéses túraútvonal, míg a másik esetében 20 km-re és 320 m szintemelkedésre számíthattok. Ekkor már a mandulavirágzást is elcsíphetitek, ilyen körülmények között pedig különleges látvány lehet például a Köcsi-tó vagy a Somlyó-hegyi kilátó.

További infók

Fekete Giorgio szólókoncertje Kapolcson

A Carson Coma Káli-medencében otthonosan mozgó frontemberének, Fekete Giorgiónak a szólóestjén vehettek részt március 23-án, a kapolcsi MűvészVölgy Kúriában, amin a zenekar dalai mellett kedvenc magyar és olasz dalait is eljátssza.

További infók

Analog Balaton

Zsuffa Aba és Vörös Ákos duója, vagyis az Analog Balaton 2017-ben alakult Budapesten, ma már az ország egyik legizgalmasabb zenekaraként tartják őket számon. Karrierjük alakulása több szempontból is különleges. Még nem voltak felvett dalaik, amikor már telt házas live-act bulikat adtak szerte az országban. A hazai underground körökből egyre inkább előretörő Analog Balaton végül 2021-ben jelentette meg első nagylemezét. A kilencszámos, Lent című anyag hű maradt a kezdeti, improvizatív jellegű, monoton elektronikához, úgy, hogy közben már nagyon erős szövegcentrikusság jellemzi. A lemez szétcsúszott esték, bágyadt reggelek és magányos szomorkodások története, az őszinte sorok pedig azonnal betaláltak. Március 30-án a veszprémi Expresszóban csíphetitek el a fiúkat.

További infók

Csúcs volt Inotán

Ezen az exkluzív sétán bejárhatjátok az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos és a hétköznapi emberek elől elzárt Inotai Hőerőmű területét. Bejuthattok többek között a kazánházba, ahol Ryan Gosling is megfordult a Szárnyas fejvadász 2049 című film forgatásán, szétnézhettek a Béke Művelődési Házban, ahol Jennifer Lawrence a Vörös veréb gyönyörű titkos ügynökeként vizsgázott a férfiak elcsábításának fogásaiból, megtekinthetitek a vezérlőtermet, ahonnan a rakéta kilövését irányítják a Lajkó – Cigány az űrben című filmben, és bekukkanthattok az ikonikus hűtőtornyok egyikébe is. A közelmúltat felelevenítő sétán azt is megtudhatjátok, hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellett felhúzott Készenléti lakótelepen, és általában mit jelentett a jólét a Kádár-rendszerben.

További infók

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Ha további programokat böngésznél, ide kattints!

Címkék