A hazai modern építészet egyik fontos badacsonyi épületéről, az egykori Szőlőskert étteremről került fel ingatlanhirdetés. A Szőlőskert építészeti jelentőségének megőrzésére jelenleg nincs semmilyen garancia.

Eladó az egykori Szőlőskert étterem Badacsonytomajon (Római út 93. alatt) – szúrta ki az ingatlan aktuális hirdetését a 24.hu. Ahogyan azt a neve is jelzi, a szőlőültetvények közt álló, mára elhagyatott modern építészeti alkotás egy 9600 négyzetméteres telken fekszik.

Emődy Attila és Bottka Mária tervezők munkájaként 1959 júniusában nyílhatott meg az étterem, melyet a Szakszervezetek Országos Tanácsa, vagyis SZOT tartotta kézben (neve több forrásban badacsonyi SZOT étteremként is szerepel). Wettstein Domonkos építész az Építészfórumon megjelent írásában így fogalmaz róla:

„Bár korszak balatoni építészetének egyik első alkotása, mégis topografikus szerkesztésével az egyik legérettebb formálású épületnek tekinthető. A táj rétegzettségéből építkező finom szerkesztésmódja elébe megy a későbbi, terepalakulatokat követő tájforma építészetnek.”

Az épület ugyanis mintázatát nem a környék hagyományos épületeiből, hanem a szőlőtáblákból merítette: „A hosszanti elrendezéshez a rétegvonalakat követő terméskő támfalak és fa szőlőkarók ritmikája adott inspirációt” – magyarázta Domonkos.

A modern építészet badacsonyi jelképeként a Szőlőskert egy lapon említhető például a nemrég műemlék épületként eredeti, modern megjelenésének megőrzése mellett megújult Tátikával is. Egy óriási különbség azonban mégis van a két épület között:

a Szőlőskert étterem nem rendelkezik műemléki védelemmel.

A hirdetésben szerepel is, hogy a meglévő épületek engedély nélkül felújíthatók és átalakíthatók, így akár húsz apartman létrehozására vagy egy luxus lakóház kialakítására is van lehetőség. Az épület hasznosításához még egy koncepciótervet is kínálnak, ami magában foglalja egy harmincszobás szálloda létrehozását, az étterem újranyitását és egy rooftop bár megnyitását.

(Borítókép: A badacsonyi SzOT Étterem az 1960-as években”, Badacsonytomaj (DOK/VÁTI/4/162/BNY/20) – ÉKM, Dokumentációs Központ / Fotótár, VÁTI)

Címkék