Az eddigieknél szeszélyesebb időjárással, de velünk marad a tavasz, és programokból sem lesz hiány a március 15-i hosszú hétvégén a Balatonnál. Már elkezdődött a fesztiválszezon, éttermi kedvezmények, kiállítások, vezetett túrák, irodalmi műsorok várnak, és egy új gasztrokulturális fesztivál is a tóhoz csábítja azokat, akik rendhagyó élményeket keresnek. Hét izgalmas programot ajánlunk.

TASTE BALATON

A TASTE BALATON egy új (2024-ben induló), 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, amely 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a BalatonBike365 összefogásával jön létre. 2024. március 8–17. között minden részt vevő étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, a workshopoktól kezdve a vacsoraszínházon át az irodalmi estig. A kora tavaszi időpont a szervezők szerint kifejezetten ideális – szemben a nyári nyüzsgéssel – egy nyugodtabb és mélyebb kikapcsolódásra, időtöltésre.

További részletek itt találhatók.

Országos Étterem Hét

Március 7–24. között – a szokásosnál hosszabb ideig – rendezik meg az idei év első Országos Étterem Hetét. Országszerte 177 étterem, köztük 8 Balaton környéki hely várja a vendégeket fix áras, válogatott menüsorokkal. A Top kategória 5900 Ft-tól, a Prémium kategória 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória 9900 Ft-tól kínál 3 fogásos menüsorokat – olvasható a program leírásában.

További információért  kattintsatok ide!

Esti Kornél-koncert

Tavasszal ismét útnak indul az Esti Kornél turnébusz, megnéznek pár szimpatikus benzinkutat, na meg persze a közönséget. Ezúttal Veszprémben találkozhattok velük március 15-én, az Expresszóban. Viszik magukkal a kedvenc dalokat, énekelnek majd boldogságról, éjszakáról, esőről, a vendégzenekar pedig a Nagyúr lesz.

További információ itt található.

A Csobánc meghódítása holdfényben

Mi a Keszi név eredete? Mit rejt Gyulakeszi temetője? Mi az a Széna-eregető? Honnan ered a Csobánc név? Mit mondtak a várvédő csobánci nők a labancoknak? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphattok választ március 15-én, a csobánci holdfénytúrán. A háromórás és 4 km hosszú útvonal a Rossztemplomhoz és a várhoz vezet, a Csobáncról pedig páratlan kilátás nyílik a Tapolcai-medencére.

Itt olvashattok a részletekről.

XI. Füredi Tavaszi Fesztivál

Március 15. és 17. között, a tavaszi hosszú hétvégén tartják a XI. Füredi Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében ismét megelevenedik az 1848-as forradalom a reformkori városrészben: a szabad alkotás élményébe feledkezhetünk bele a Huray-villa romantikus kertjében, de lesz fáklyás felvonulás, bábszínházi előadás is.

Szombaton nyílik a Vaszary Galériában a Romboljatok, hogy építhessetek című kiállítás, és részt vehettek például a Pörköltészet nevű irodalmi menzán Szabó T. Annával és Lackfi Jánossal vagy képzeletbeli mesedélutánon a Jókai házaspárral.

Itt találtok további információt. 

Túra a Szent György-hegyen

A Szent György-hegy a Tapolcai-medence egyik legizgalmasabb geológiai „alkotása”. A medence közepén fekvő vulkán geológiai csodáival, valamint páratlan természeti és gazdag kultúrtörténeti értékeivel szuper túracélpont. Március 16-án erről ti is meggyőződhettek egy 8,5 km és 4 óra hosszú túra során: megismerkedhettek a Sárkány történetével, és megtudhatjátok, hogy valóban jégbarlang-e a Jégbarlang.

Ide kattintva tudhattok meg további részleteket. 

BöFF Fesztivál

A tavaszt gasztrovonalon egy viszonylag új fesztivállal köszönthetjük! Március 16-án szervezik meg második alkalommal a BöFF-öt, ahol a balatoni borok mellé a legjobb füstölt falatokat hozzák el a Pócz Pincészetbe. Megkóstolhatjátok többek között a Nádfedeles Nosztalgia halsütő, a Mesés (Koós Tamás) és a Full Gas (Németh Tamás – Füstbenjáró) finomságait, emellé pedig a Fenegyerek Pálinka, a Hujber Pince és a Bujdosó Szőlőbirtok italai lesznek a kísérők.

További információért kattintsatok a linkre!

Rossz idő esetére ebben a cikkben gyűjtöttünk szuper tippeket, de tavaszi bakancslistánkat is érdemes elővenni a hétvégén!

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék