A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fesztivál egyik fő helyszíne, a veszprémi Gyárkert a programév után is nyitva tart és nyáron koncerthelyszínként működik tovább. 2026-ig biztosan lesznek koncertek a népszerű helyszínen.

A Gyárkert KultúrPark nyári koncertjeit a veszprémi képviselő-testület a kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el március végi ülésén, számolt be a Vehir.hu. Az önkormányzat 2024-re 150 millió forintos keretet biztosít támogatásként.

A kiemelt státusz egyelőre 2026-ig szól, a döntés értelmében a következő három nyáron leszenek koncertek a népszerű belvárosi helyszínen, és ez az időszak újabb döntéssel meghosszabbítható. Az adott évi források hozzárendeléséről minden évben külön döntenek majd.

A Közösségek Kertje marad

A Veszprém Kukac korábban megkérdezte a terület hasznosításáról Lamos Pétert, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjét.

„Elsősorban szabadtéri, a szabadidő aktív eltöltését célzó beruházásokkal szeretnénk bővíteni a Gyárkert által nyújtott szolgáltatásokat. Ezeket a fejlesztéseket természetesen hozzá szeretnénk igazítani a terület eseti jellegű hasznosítási formáihoz. A vendéglátóhelyek az általunk tervezett fejlesztésekhez igazodva lesznek nyitva, de szeretnénk, ha idővel lenne olyan vállalkozó, aki állandó jelleggel települ majd be a szolgáltató egységeinkbe és tavasztól őszig állandó kínálattal áll a látogatóink rendelkezésére”

– válaszolta az ügyvezető. A tervek szerint az Európa Kulturális Fővárosa településeinek összefogását jelképező Hello Wood-installációt, a Közösségek Kertjét pedig a nemzetközi sikerre való tekintettel az eredeti tervekkel szemben az idén nem tervezik elbontani.

A Gyárkert a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legfontosabb helyszíne volt, 4 hónapon keresztül több mint 60 külföldi és magyar előadó lépett fel itt. Olyan nemzetközi világsztárok érkeznek ide, mint a Kraftwerk, Iggy Pop, Paul Kalkbrenner, Paolo Nutini, Steve Aoki, vagy Morcheeba. A télen hófánkpálya üzemelt a területén.

(Borítókép: Kovács Bálint - Gyárkert)

Címkék