A Tomaj nevű katamarán 2024. április 20-án a badacsonyi és a fonyódi kikötőben mutatkozik be a hagyományos hajózási évadnyitón, 27-én pedig Balatonbogláron lehet kipróbálni a nemrég átadott hajót.

Április 20-án rendezik meg a Badacsony és Fonyód települések közötti hagyományos hajózási évadnyitót, az esemény keretében a Tomaj katamarán a badacsonyi és a fonyódi kikötőben is bemutatkozik. Az új hajókat bemutató rendezvénysorozat keretében lehetőség lesz ingyenesen kipróbálni a Tomaj katamaránt, amely Badacsony és Fonyód között szállítja majd az utasokat, olvasható a BAHART honlapján.

A badacsonyi kikötőben 11.30-tól szórakoztató- és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, kézműves foglalkozást tart a Levendula Játszóház és Alkotóműhely, lesz LEGO bemutató és Next FM rádiós kitelepülés.

15 órakor a megújult Tátika étterem épületét lehet meglátogatni – ide költözött a badacsonyi BAHART személyhajó jegypénztára is.

Az ingyenes menetrendi járatok Badacsony és Fonyód között 12.30-kor, 14 órakor és 15.30-kor indulnak, Fonyód és Badacsony között pedig 13.15-kor és 14.45-kor.

A Tomaj katamarán fedélzetére Balatonbogláron is fel lehet jutni majd ingyen április 27-én, az új hajó a Balaton Csavargőzös megnyitója keretében mutatkozik be. Aznap 12 és 14 óra között lesz lehetőség a katamarán ingyenes kipróbálására. 

Az eddigi legnagyobb kapacitású katamarán a Balatonon

A Tomaj és testvére, a Balaton nevű hajó a tó eddigi legnagyobb kapacitással rendelkező katamaránjai, és a két legforgalmasabb, azaz a Fonyód–Badacsony, valamint a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon közlekednek. A kompokkal együtt évente várhatóan közel 1 millió utast fognak szállítani. A katamaránok a korábbi hajókhoz képest sokkal több, 35 kerékpárt tudnak egyszerre fogadni: erre szükség is van, 2023-ban csak a kompokra közel 130 ezer utas szállt fel kerékpárral, és ez a szám az utasforgalom tizedét jelenti.

Arról, hogy milyen élmény volt a Tomaj katamaránon utazni, itt írtunk részletesen, ebben a cikkben pedig összegyűjtöttünk néhány érdekességet az új hajókkal kapcsolatban.

(Borítókép: Vasvári Tamás / MTI)

Címkék